Molen Het Fortuyn, Nieuwendam

Nieuwendam, Noord-Holland

Nieuwendam
aan de ringvaart
Waterland

zeskante bovenkruier

geschiedenis
In 1724 wilde de Nieuwendammer Anthony Gijsbert Coopman een houtzaagmolen oprichten bij zijn woonplaats. De Zaandammer molenmaker Cornelis Dirksz. Barkhorn nam dit werk aan en gebruikte voor de bouw van de molen het bestek van de Dennenboom in Zaandam-West, Tenbruggencatenummer 06670 b. De kopie van de Dennenboom kon voor een bedrag van ƒ 5900 worden gemaakt.

Amsterdamse Courant, 7 mei 1740:
"Op Saturdag den 14 May, zal men tot Nieuwendam in 't Oude Veerhuys, 's namiddags ten 3 uuren by Executie verkopen, een hegte, sterke zeskante Houtzagers-Moolen, geleegen agter Nieuwendam aen de Ring sloot, genaemt HET FORTUYN, in den jare 1724 nieuw getimmert, staende op steene pilaren, lang binnen zyn Schuuren 80 voeten, daer in 2 Sleeden, voor de helling een groote Balkhaven en een houte Schuur lang 130 voeten, als meede nog een Woonhuys, daer agter een Tuyn met een vyver en vrugtboomen; breeder by Biletten gespecificeert: Nader onderrigt by den Schout en Secretaris van Sunderdorp en Nieuwendam; dagelyks te zien."