Molen Kruitmolen (bij de Koepoort), Hoorn

Hoorn, Noord-Holland

Bij de Koepoort, aan het Koepoortsplein (zuidzijde)
Hoorn

ontploft
Dit was zeer waarschijnlijk een standerdmolen, de functie zeer waarschijnlijk kruitmolen.
De molen komt voor op de kaart van Jacob van Deventer, die het veldwerk omstreeks 1560 verrichte. Komt nog voor op de kaarten van Boxhorn en Velius, waarvoor het veldwerk omstreeks 1615 verricht is, maar niet meer op de kaart van Blaeu (1650)

Uit de Kroniek van Velius:
“Op 23 januari 1576 stond hier in de nanacht vanuit het zuidwesten zo’n zware en woeste storm als men nog nooit had meegemaakt. Er bleven weinig huizen in de stad onbeschadigd, veel schoorstenen begaven het, veel gevels kwamen naar beneden en veel bomen werden uit de grond gerukt. Er waaiden vier meelmolens en een buskruitmolen om en er werd nog veel meer soortgelijke schade aangericht."

De Koepoort was oorspronkelijk een muurtoren, die later verbouwd is tot poort. Deze bestaat ook niet meer.
Dit deel van de stad is een uitbreiding buiten de wal van 1426; de nieuwe wal om deze uitbreiding werd omstreeks 1508 voltooid. Het is denkbaar dat de molen oorspronkelijk binnen de wal van 1426 heeft gestaan; gegevens zijn daar nog niet van bekend.
N. Jurgens, 16 jan. 2008.

In de Kroniek van Velius staat het volgende:
"1703. De Kruidmolen staande op het Kruidmolens pad even buiten de Stad tusschen de Ooster en Koepoort sprong op den lsten Februarij s morgens om half tien ure in de lucht.
Door dezen slag werd een gedeelte dezer stad en eene menigte huizen daaromtrent staande vernield De Groote Kerk en andere hooge gebouwen waren zeer beschadigd men begrootte het nadeel door dit ongeluk toegebragt op meer dan honderd duizend gulden."

Hieruit is af te leiden dat de Kruidmolen pas in 1703 is verdwenen. Kruidmolen toen met een d geschreven.
Sjaak Conijn, 21 juni 2016.

NB nauwkeurigheid van de coördinaten +/- 10 m.