Molen (standerdmolen), Gorinchem

Gorinchem, Zuid-Holland

Molenstraat
Alblasserwaard

een stukje tekst uit het boek:

Beschrijving der Stad Gorinchem
Burg-of Dalem-poort in 't Oosten, na Gelder'-land, d'eerste naam na de Keyzerlijke Burgh, daar af verhaald sal worden, d'and're na Dalem, in 't Zuyden de Hooft-poort, om op 't Stads-scheep-timmer-werf te gaan: De Blaauw-poort. tegen de Born-steegh, om te gaan na de schepen op de Kaa, van den uyt-gang van de Haven, Sant Christoffels-poort tegens 't oud Vlies, aan de schuyten op de Haven te gaan, (dese leste twee, in 't jaar 1573. af-gebroken en met een Wal besloten, makende maar een kleyn Klinket aan de Graaflijkheyds Tol :
De Wolfferspoort, een van d'oudste om langs 't Merwe diep, na Wolferen en Dort te gaan rijden, met eenen Wind-kooren-molen daar beneven, waar Van de Molen-straat haren naam heeft, enz.

1362 : Alsnu is binnen Gorinchem bekend eenen Wind-Kooren-Molen, staande beneffens de Wolffers-poort daar de Molen-straat de naam af heeft, in de selve straat stond ook een Ros-molen, toekomende eenen Ian Tonnissz.

In het jaar 1573 is de Wolfferspoort afgebroken.

Informatie van Pim van der Wijk, 12 mei 2016

Vermoedelijk voor de bouw van het slot in 1412 gesloopt

Toelichting op het kaartfragment van Jacob van Deventer:
Rechts komt van boven de Molenstraat, linksonder de oude Wolfferse (Wolpherse) dijk.
Het kasteel is al gebouwd, de Wolffers' poort zal aan het einde van de (bestaande) Molenstraat gestaan hebben, nog voorbij de bestaande Krabsteeg