Molen De Rob (voorganger), Hoorn

Hoorn, Noord-Holland

Vissereiland
Hoorn
Hoorn A (2) 1265 Pieter Gz. Houttuyn, koopman

Algemeen Weekblad 25 april 1855:
"W. HOUTTUYN Pz., Makelaar, als lasthebbende van zijne princialen, zal op Donderdag 26 April 1855, [...] in publieke Veiling presenteren te Verkoopen:
Een extra zwaren 8 kants WIND-HOUTZAAGMOLEN, zijnde Bovenkruijer, genaamd DE ROB, staande en gelegen op het Visschers-Eiland te Hoorn, Sectie A, No. 1265, groot 15 roeden, 10 Ellen, [...] met een HUIS, [...] en eene zeer ruime HOUTSCHUUR, beide bij genoemde Molen, alsmede alle daarbij zijnde GEREEDSCHAPPEN, blijkens Inventaris; benevens de HOUTHAVEN, Sectie A, No. 1266, groot 11 Roeden, 30 Ellen.
Informatiƫn zijn te bekomen bij bovengenoemden Notaris en Makelaar, terwijl de noodige aanwijzingen in loco bij den Molenbaas te [v]erlangen zijn."

Purmerender Courant 27 okt. 1872:
Publieke verkoping op 21 nov. 1872:
"Een florissante houtkooperij, bestaande in een hecht, sterk en zeer ruim woonhuis, stallingen, pakhuis, knechtswoning en houtloodsen, aan en bij elkander staande en liggende aan het Nieuwland en de Achterstraat te Hoorn, alsmede:
De helft in een kapitalen houtzaagmolen, genaamd "de Rob", zijnde bovenkruijer, knechtswoning, houtloods en erven, aan het Visscherseiland te Hoorn, groot 40 v.k. roeden, 37 v.k. ellen."

De opvolger, De Hoop/ De Rob, werd naar deze locatie verplaatst omstreeks 1887 (stond daarvoor westelijk van de stad). Als dat zou kloppen, dan moet er een eerdere molen zijn geweest, want op de kaart van Tirion uit 1743 staat al een zaagmolen op deze plaats.
N. Jurgens, 13 jan. 2008.

De achtkante molen op zaagschuur staat al aangegeven op de kadasterkaart 1811-1832.