Molen Costverloren polder, Oudorp

Oudorp, Noord-Holland

Oudorp
bij latere strijkmolens C en D bij Oudorp
Geestmerambacht

bij storm verwoest
geschiedenis

Costverloren was een droogmakerij in het Geestmerambacht. Waar precies is niet duidelijk. Aangezien in 1611 bij een verkoop sprake is van "het land Costverloren, liggende in drie stukken in de bedijkte Vronermeer", kan het gaan om het bij de aanleg van de Hoornsche Vaart van de Vroonermeer afgescheiden stuk polder, ten zuiden van de nog bestaande Strijkmolens C en D.
De molen werd in 1546 gebouwd.

In 1559 werd de molen tijdens een storm verwoest. Hij werd niet herbouwd, men kon toen afwateren op de drooggemaakte Vronermeer (molen 00791).

Klein Kostverloren moeten we nu zoeken tussen de werkende molens NH073 en NH074, Strijkmolens C en D van De Zes Wielen bij Oudorp.

Informatie: "Costverloren een droogmakerij in het Geestmerambacht", door J.P. Geus in "Holland, Regionaal-Historisch Tijdschrift" 1984 nummer 5, pag. 268-274.
Henk van der Kaay, 10 jan. 2008.

In het boek dat uitkomt over de Kerk- en Dergmeer, staat een uitgebreid stuk over Costverloren. Costverloren bestond uit het bestaande land De Lage Houve en het bedijkte zuidelijke deel van de Vronermeer. Later, rond 1628 werd het doorsneden door de aangelegde Hoornsevaart.
Marianne Teunis, 19 april 2010.

Blijkens een kaart van de bedijkte meren bij Alkmaar, vermoedelijk voor 1573 getekend door Lourens Pietersz (A.R.A. Coll. Hingman nr. 2514), was Costverloren een rechthoekig stukje grond aan de zuidzijde van de Vronermeer. Het poldertje was nog geen 7 morgen groot, de molen stond waarschijnlijk aan de zuidzijde.
Bron: "Uit de historie van Koedijk en Huiswaard", J.P. Geus, Pirola 1990, blz. 51-61.
Henk van der Kaay, 21 mei 2014.

Op de kaart van Uitwaterende Sluizen, J.J. Dou 1680, staat inderdaad een stukje Vroonermeer aangegeven bezuiden de Hoornse vaart.

trivia

Aangezien de omgeving hier onherkenbaar is veranderd door de aanleg van de Hoornse Vaart en de bouw van de strijkmolens, is de aangegeven locatie slechts een ruwe schatting.