Molen (zaagmolen), Ezumazijl/Lezumasyl

Ezumazijl/Lezumasyl, Fryslân

Ezumazijl/Lezumasyl
Noardeast-Fryslân, Fryslân
Dongeradeel

Bouwjaar: tweede helft 18e eeuw. Laatste vermelding 1815.

Het is een misverstand dat er in het dorp Anjum een zaagmolen stond die stond in de mairie Anjum (een groter gebied). Deze zaagmolen stond in Ezumazijl. De molen was eigendom van houtkoper Douwe Jans Douma (overleden 27 januari 1814, slechts 27 jaar oud) en zijn weduwe Sytske Botes Sybersma bood de molen te koop aan in 1814 en 1815. Daarna is hij verdwenen.
Dick Bunskoeke, 23 maart 2009.

25-03-1814: Leeuwarder courant

De notaris JAN KLAASESZ, te Dockum, presenteert, op autorisatie van de regtbank ter eerster instantie , residerende te Leeuwarden, by de provisionele toewyding, aan den meestbiedenden, te verkoopen:

I. Een' welgebouwden HOUTZAAG-MOLEN, met de daarby staande HUIZINGE en ERVE, alsmede een DROOGHUIS en HOUTSTEK; alles staande en gelegen te Ezumerzyl, onder Anjum, gequoteerd met no. 183.\

II. Eene TIMMERSCHUUR, met eene daar in beklemde KNECHTS-WONING , en ruime ERVE daarby gelegen, mede te Ezumerzyl; zynde gequoteerd met no 184; alles direct vry te aanvaarden. Welke vastigheden in eigendom behoorea aan de minderjarige kinderen van wylen D0uwe Jans Douma, in leven houtkooper en molenaar te Ezumerzyl, by zyne huisvrouw Sytske Botes Sybersma, in echte , verwekt, en ten verzoeke van de laatstgenoemde. Wie hier aan gadinge maken, komen, op ZATURDAG den 16den APRIL 1814, des namiddags ten 2 uren, ten huize van Take Pieters van der Herberg, kastelein te Anjum, alwaar de veiling zal plaats hebben ter prefentie van den toezienden voogd.