Molen De Cleyne Caerskorf, Dordrecht

De Cleyne Caerskorf
detail onderstaand schilderij

Op de wachttoren tussen Dolhuisstraat en Molenstraat

Ronde molen

De molen komt voor op een schilderij uit ca. 1495.

De molen is ook ingetekend op de zogenaamde 'reuzenkaart', uit de collectie van het Regionaal Archief Dordrecht. De kaart is in hoge resolutie te vinden op dordrechtplattegronden.nl. Deze kaart dateert uit ca. 1540 en is vervaardigd door Cornelis Cornelisz. Schilder. Op de kaart is een aanzicht van Dordrecht opgenomen vanuit het zuiden. In de onderstaande uitsnede is op de grote waltoren op de hoek van de stadsgracht de molen ingetekend, in aanzicht tussen de Vuilpoort links en de toren van de Grote Kerk rechts. Linksonder zijn de Backerinne, dbnr. 2318, en de Buyserinne, dbnr. 2334, herkenbaar. De reeds lang verdwenen waltoren was te situeren bij de huidige kruising Suikerstraat - Boogjes - Slikveld.

In 1544 - 1545 vervaardigde Jacob van Deventer zijn eerste stadskaart van Dordrecht. Deze kaart is verloren gegaan maar er bestaat een kopie uit 1674 (collectie van het Regionaal Archief Dordrecht, in hoge resolutie te vinden op dordrechtplattegronden.nl). In de onderstaande uitsnede zijn linksonder eveneens de Backerinne en de Buyserinne te zien. verder de Vuilpoort linksboven en de toren van de Grote Kerk middenboven. Centraal de wachttoren op de hoek van de stadsgracht, met een opmerkelijk detail: op de toren lijkt de onderbouw inclusief balie te staan van een molen waarvan de bovenbouw grotendeels verdwenen is, mogelijk verbrand.

Op de vogelvluchtkaart van Anthonis van den Wijngaerde uit ca. 1545 en op de tweede Dordtse stadskaart van Jacob van Deventer uit ca. 1560 komt de molen niet voor. Ook op een kaart van Braun en Hogenberg uit 1581 komt de molen niet voor maar is op de hoektoren mogelijk het restant nog steeds aanwezig.

Mogelijk is de molen verbrand in 1528 toen het hele gebied ('voorstedeken') buiten de Vuilpoort (prominent links op het schilderij) in de as gelegd werd (Matthijs Balen blz. 61).

Over de molen zijn verder geen documenten bekend.

De coördinaten zijn bij benadering ingevoerd.