Molen De Klander Muelen / Kalandermolen, Dordrecht

Dordrecht, Zuid-Holland

Dordrecht
a/d Kolfstraat langs de Lindengracht wat nu de Museumstraat is
Eiland van Dordrecht
Dordrecht H (1) 1190 ?

geschiedenis
Gevelsteen van het huis aan de Kolfstraat 90, met een afbeelding van een bij de lakenbereiding gebruikte kalandermolen: een op rollen geplaatste, met stenen beladen bak die, door over raderen lopende touwen, heen en weer kan worden geschoven, en de tekst: IN DE KLANDER MEULEN en het jaar 1646

In 1646 Bouwde Van Bree een grotere kalandermolen aan de Kolfstraat langs de Lindengracht, nu de Museumstraat.

Na de dood van Cornelis Willemsz. Breevoort in 1654 ging de kalandermolen over op zijn weduwe en na haar overlijden in 1657 naar de kinderen van haar overleden zoon Willem.
Het gebouw verkeerde in slechte staat en werd verhuurd.

In 1669 werd de kalandermolen voor drie jaar verhuurd aan Wouter Daelman, twijnder van beroep, tegen een huur van fl 30,00 per kwartaal. De molen werd toen als twijnmolen gebruikt.

Het pand werd nog enkele keren verkocht. In 1900 ongeveer werd het pand afgebroken.
De molen stond op de plaats tegenover de Arend Maartenshof het schoolgebouw.
Gevelsteen, ingemetseld in de gevel van het café-rest.
In de Klander Muelen hoek Statenplein/Museumstraat

trivia
In zo'n molen mangelde men onder verhitting leer, papier of textiel glad en glanzend. De eerste vermelding van deze molen dateert uit 1642.

NB De aangegeven locatie is een ruwe schatting naar de beschrijving ervan.

2e afb.:De Lindengracht, Huis Kalandermolen voor 1884.
Naar een tekening van J. Rutten Tegenwoordig Museumstraat. Links de poort van het Arend Maartenshof. Het bruggetje ligt in de Kolfstraat