Molen van Baarsdorp, Baarsdorp

Baarsdorp, Zeeland

Borsele, Zeeland
Zuid-Beveland

1331 vervangen
Baarsdorp had al voor 1318 een molen, welke in 1331 door een nieuwe werd vervangen.
De molen behoorde toe aan een heerlijkheid. De ambachtsheer onderhield de molen, in ruil daarvoor ontving hij pacht en ontving belasting voor het gemalen graan, het was dus een dwangmolen.
De inwoners van 's-Heer Arendskerke moesten hier hun graan laten malen totdat ze eind 16e eeuw een eigen molen kregen.

Volgens Ds. J. Dresselhuys ("Wandelingen door Zuid- en Noord-Beveland", 1832) was de nog bestaande heuvel aan de noordzijde van Baarsdorp geen vliedberg maar de voormalige molenberg. Dat kan echter niet kloppen, aangezien de molen op de kaart van J. Bleau uit 1649 beoosten het dorp staat afgebeeld.

De molen staat (ook) op de kaart Theatrium Urbium van Bleau uit 1656.
Rond 1670 is deze molen verdwenen.
Op de kaart van Isaak Tirion uit 1753 (metingen door medicus W.T. Hattinga in 1747-1748) staat de molen niet meer vermeld.
De molen stond ooit op een heuvel, 'den Moolberch',
Het bergje is afgegraven, niet bekend is wanneer. Tot de ruilverkaveling van 1980 was de plek nog goed zichtbaar als een ruitvormige verbreding van de Bergweg. Tegenwoordig heet de Bergweg de Noordweg, waarmee ook de laatste herinnering aan de molen is verdwenen.

Bron oa:

De Molen Nooitgedacht, 's-Heer Arendskerke, 1986, Stichting Molen "Nooit gedacht".