Molen (standerdmolen), Delft

Delft, Zuid-Holland

op oostoever van de Vliet, bij de Lepelbrug
Delft, Zuid-Holland
Delft

- schilderij "Delft na de stadsbrand van 1536".
- stadskaart van Delft van Jacob van Deventer, ca. 1560. Jacob van Deventer kreeg in 1558 opdracht van Filips II van Spanje om van de belangrijkste steden in de lage landen een accurate stadskaart te maken.

Vermoedelijk is de standerdmolen bij de Lepelbrug verdwenen in verband met de aanleg van de vestingwerken?

Een detail van de stadskaart van Jacob van Deventer met ook deze molen is weergegeven bij dbnr. 12520.

trivia
"Op de oostoever van de Vliet heeft op Vrijenbans grondgebied even ten noorden van het leprooshuys een molen gestaan, die de 'Leproosmolen' werd genoemd. De molen wordt niet vermeld op de kaart van Floris Balthasarsz van 1611. Hij wordt genoemd in 1670 en staat aangegeven op de atlas van Kuyper van omstreeks 1865."
Citaat uit Verdwenen windmolens in Zuid-Holland, A.J. Marrenga-Stapff, 1979 p. 64.

Nadere informatie over deze zogenaamde Leproosmolen ontbreekt ons. Op de detailkaart bij dbnr. 12520 staat ook meer naar het noorden het leprozenhuis 'Leprosi'. Deze molen staat ten zuiden van het leprozenhuis. Martenga-Stapff meldt dat de Leproosmolen ten noorden van het leprozenhuis stond, dus dan zou deze molen niet de Leproosmolen zijn.

Op de kaart van Van Berckenrode uit 1611 staat ten noordoosten van "Leproos", de poldermolen van de Oude Broekpolder aangegeven.
De genoemde vermelding uit 1670 is ons niet bekend.
De genoemde molen op de Kuyperkaart van 1865 is weer de poldermolen van de Oude Broekpolder.