Molen Randenburgsche Polder, Randenburger molen, Reeuwijk

Reeuwijk, Zuid-Holland

Randenburgsche Polder, Randenburger molen

Reeuwijk
Gouwe o.z.
Bodegraven-Reeuwijk, Zuid-Holland

geschiedenis
Op 16 maart 1543 verleende door het Hoogheemraadschap Rijnland vergunning voor een molen voor Reyerskoop en Middelburg, de latere Verenigde polder aan de Oostzijde van de Gouwe, als bemalingseenheid. De molen werd opgericht door Claes van Borsselen, ambachtsheer van Middelburg, samen met de buren van Middelburg en de buren van Reyerskoop en werd Randenburgse molen genoemd.

Vanaf 1577 is er in het archief sprake van twee watermolens die de Kleine en Grote Molen werden genoemd. Beide molens maalden uit op de Gouwe, de Kleine Molen stond in Randenburg, de Grote molen in Zuidwijk. Na afscheiding van het polderdeel Middelburg, in 1864, werd de Kleine Molen buiten gebruik gesteld en daarna afgebroken.

De brand vond plaats op 20 augustus 1790. Op 23 oktober 1790 werd vergunning verleend voor de bouw van een vervangende molen.

Tekst: mw. J. Manshanden, zie de externe link naar het volledige artikel.

trivia
*Op de kaart van Schieland van 1651 staat de molen als wipmolen getekend. De molen moet voor 1660 zijn gebouwd.

*Op de kaart van Joh. Dou, 1663 staat de molen als een wipmolen ingetekend.