Molen De Hoop / Runmolen van Van Deventer, Amersfoort

Amersfoort, Utrecht

Grote Koppel nr. 42
Amersfoort, Utrecht
Eemland
Hoogland E (4) 885 C.A. van Deventer, koopman, en consorten

eigendomshistorie

Lubbert Cornelisz van den Bieshaer genaamd van Wildenburg, geboren omstreeks 1645 , Eekmolenaar en grutter.

Johannes Lubbertsz van den Bieshaer genaamd van Wildenburg, Eekmolenaar.
Hij is getrouwd te Amersfoort op 30 mei 1699 met Johanna Rijcks van Vasen, dochter van Rijck Hendriksz van Vasen en Elsje Elisdr.

10-09-1707, De Openbare Notaris Elbert Jan van Wesselingh, residerende te Amersfoort, zal ten verzoeke van de Heeren Cornelis Anthony van Deventer, Johan Adam Leinweber en Wynand van Assenraad, in qualiteit als Syndics Definitief en Cassier in 't failissement van den Heer Nicolaas Christiaan Kolff, Koopman op 't Hoogland, Lubbert Cornelisz van den Bieshaer genaamd van Wildenburg (1645-?), Eekmolenaar en grutter. Amersfoort: Johannes Lubbertsen van Wildenburgh, eekmolenaar en zijn vrouw Johanna van Vasen wonende aan de eekmolen buiten de Groote Coppelpoort onder het gerecht van Hoogland verkoopt aan Casar Spil een huis en plaats achter staande in de Utrechtsestraat aan de zijde van de Witte Swaan waar de drie Morianen in de gevel staan.

08-09-1764, Leeuwarder courant,
Amersfoort den 2 September. Eergister avond ten' 12 uuren is hier buiten de groten Koppelpoort aan den Eem een zware Brand in een runmolen ontstaan, waar door die molen benevens een woonhuis en stalling en drie grote schuuren met run in de asche gelegt is, en vermids de brand als nog duurt, waardoor de burgers grotelyks afgemat zyn , zoo zyn de boeren, eenige uuren daar om heen wonende, geprest geworden, om dien brand te helpen bluffen. In den beginne was men beducht, dat meer dan 100 Huizen door de vlammen zouden vernielt worden, doch vermids de wind ten eersten is omgelopen, en het tans stil weer maakt, zoo is er nu geen gevaar meer, dat de Brand zich verder verpreiden zal, byaldien de wind zig niet weder verheft.

21-06-1814, Rotterdamsche courant
De Openbare Notaris Elbert Jan van Wesselingh, residerende te Amersfoort, zal ten verzoeke van de Heeren Cornelis Anthony van Deventer, Johan Adam Leinweber en Wynand van Assenraad, in qualiteit als Syndics Definitief en Cassier in 't failissement van den Heer Nicolaas Christiaan Kolff, Koopman op 't Hoogland, ingevolge Vonnis van de Regtbank ter Eerster Aanleg, zitting houdende te Amersfoort, in dato 27 April 1814, op Maandag den 17 Juni 1814, des avonds ten 7 uren, in de Stads Doelen te Amersfoort, overgaan tot de Finale verkoop der Goederen tot gemeld faillissement behoorende, waartoe ook voornamelyk behoort Een zeer goed onderhouden en beklanten Steene Wind-Runmolen, zoo en in dier voege als dezelve provisioneel geveild is in de Donderdagsche Haarlemsche Courant vn 9 Juny 1814, no. 69

04-07-1829, Opregte Haarlemsche Courant
Door overlijden wordt gevraagd: Een MEESTERKNECHT, aan de Runmolen van C. A. van DEVENTER en COMP., te Amersfoort, de gene die daartoe de nodige vereischtens bezit, het Schors malen en Billen der Steenen grondig verstaande, en van goede getuigschriften is voorzien , adresseren zich ten spoedigsten liefst in Persoon , bij de Eigenaren van gemelde Molen. Brieven franco

25-09-1832, Opregte Haarlemsche Courant
Door overlijden wordt ten spoedigste gevraagd: Een TWEEDE KNECHT op een Runmolen, het Malen en Billen goed verstaande, kunnende Lezen en Schrijven ; iemand hiertoe genegen en van goede getuigschriften voorzien zijnde, adressere zich in Persoon bij C. A. van DEVENTER en COMP., te Amersfoort

03-11-1832, Arnhemsche courant
Er worden gevraagd TWEE KNECHTS op een Runmolen het Malen en Billen goed verstaande, liefst kunnende lezen en schrijven (bekwame KORENMOLENAARSKNECHTS, hun stand willende verbeteren, zouden ook in aanmerking kunnen komen) die genen welke hiertoe genegen , en van goede getuigschriften voorzien zijn, adresseren zich liefst in persoon of met vrachtvrije brieven bij C. A. VAN DEVENTER en COMP, te Amersfoort

23-06-1836, Opregte Haarlemsche Courant
Aan de Runmolen de Moriaan, te Amersfoort, wordt zoo spoedig mogelijk verlangd: Een Derde knecht, van middelbare jaren, moetende kunnen Schrijven, Billen enz. Die tegen genot van een billijk Loon en vrije Woning genegen is, zich daartoe aan te bieden, adressere zich liefst in persoon of met vrachtvrije Brieven, bij C. Craandijk te Amersfoort.

26-03-1846, Algemeen Handelsblad
De allervoordeeligst gesitueerde, voor weinige jaren nieuw opgetimmerde STEENEN WIND RUNMOLEN, met de daaraan annexe extr: kapitale hechte PAKHUIZEN, tot berging der Eikenschors, Knechtswoningen en Erve, een en ander tot drijving der Schorsen Run handel, zeer gelegen aan de Rivier den Eem, even buiten de groote Koppelpoort te Amersfoort, met de gunstige bepaling voor den Kooper, dat uitsluitend met dit Perceel, de door den tegenwoordigen eigenaar der beide Runmolens geëxerceerd wordende Run-Affaire, voortaan zal uitgeoefend worden. Hierop reflecterende adressere zich onder Lett. C., Postkantoor te Amersfoort.

24-06-1846, Algemeen Handelsblad
Door Verkoop mijner beide SCHORS- en RUNMOLENS, benevens aanhoorigheden , gelegen even buiten Amersfoort,
aan den Heer J. J. DIEMONT, zoo geve daarvan door deze kennis ik, onder afstand dier Handelszaak, mijne talrijke begunstigers dank zegge voor de vele belangstelling en gunstbetooning. De gemelde Zaak en vertrouwen bewijzing aan mijnen Opvolger verzoekende te doen blijven doorgaan, zal ZEd. zich trachten te beijveren op de gewone voet en wijze de zaken voort te zetten. C. CRAANDIJK.
De Ondergeteekende zich gedragende aan bovenstaande Advertentie, Eigenaar geworden zijnde der van ouds bekende RUNMOLEN de Moriaan, enz. enz., neemt de vrijheid zich in de genegenheid, aan zijnen Voorganger zoo ruimschoots betoond, aan te bevelen , gevende hij volgaarne de verzekering, alles te zullen aanwenden, naar genoegen de orders zijner begunstigers te zullen beantwoorden. J. J. DIEMONT. , Junij 1846

18-01-1847 Reyer Bakker, koornmolenaar te Hoogland

14-06-1751 / 09-10-1760 Montauban, Johan (burgemeester van Amersfoort) Overleden: Boedelscheiding:
Hoogland: stenen runmolen met nieuw huis, stalling, schuren, knechtswoningen en tabaksland buiten Stads Grote Koppelpoort aan de Oude Eem Echtgenoot: Van Spuijenburg, Barbara

20-02-1875 Verkoop molen Gemachtigde: Pieter Bakker, Dirk Cornelis Prins. Verkoper: Gerrit van den Burg, Jan Dirk Struve

13-05-1875 Verkoop windkorenmolen Verkoper: a. Pieter Bakker b. Gerritje Bakker c. Aaltje Bakker Koper: Johannes Wesseling

De molen zou verplaatst zijn naar Friesland. Waarheen precies is onbekend.

trivia

De runmolen van de familie van Deventer aan de Grote Koppel, voorheen liggende in de gemeente Hoogland, maar na de grenswijziging van 1940 in de gemeente Amersfoort.

In het midden van de afbeelding 'Oud Molenstein' van mej. J. Wesseling. Rechts op de afbeelding nog een deel van de eeuwenoude korenschuur De Spijker.

De molen die in 1876 werd afgebroken, stond achter op het erf van de fa. Bakker, naast de latere DAF-garage