Molen Haper molen, Doetinchem

Doetinchem, Gelderland

Doetinchem
aan de Oude IJssel
Dichteren
Achterhoek en Liemers

geschiedenis
In 1230 werd het eigendom van de watermolen aan de Oude IJssel, de Haper molen genaamd, door Doetinchem met Doesburg verruild voor de tegengestelde verplaatsing van de Jaarmarkt.

Uit vermeldingen van 1378 tot 1644 blijkt dat de molen bij een goed behoorde, dat onder verschillende naamsvarianten bekend stond.

Tot 1486 was het goed met de molen in bezit van de eigenaars van Wisch, waaronder de heer van Homoet, en vanaf 1486 van de graven van den Berge.

Uit handelsovereenkomsten blijkt dat de molen lange tijd het eindpunt was van de scheepvaart op de Oude IJssel vanaf Doesburg. De molen staat op de kaart van Jacobus van Deventer uit 1560 aangegeven als een dubbele molen aan de hoofdtak van de Oude IJssel. Kaarten van Slichtenhorst uit 1654, van Nicolaas Visscher uit 1680 en van Tirion uit 1741 tonen de molen ook nog. Maar op de Hottinger kaarten uit 1783 komt de molen niet meer voor.

Bron: Molens, Mulders, Meesters, Hagens
Verzameling H. van der Kaay.