Molen Zeldenrust / Langendijk, Delft

Delft, Zuid-Holland

op stadsommuring tegenover Langendijk
Delft, Zuid-Holland
Delft
Delft D (1) 1 Hendricus Arnoldus Piccardt, plateelhand. [?]

geschiedenis
Dit is de Langendijkmolen, de vroegere stadsvuilwatermolen die in 1656 werd verbouwd tot verfmolen voor de plateelindustrie. De molen is overgenomen door de Porceleyne Fles (eigendom fa. Piccardt) en veranderd in trasmolen.

Rotterdamse courant, 15 april 1805
Men zal, op Donderdag den 2 Mev 1805, binnen de Stad DELFT, 's namiddags ten balf drie uren. Publyk veilen en, Donderdag den 9 Mey daaraanvolgende, des avonds ten zeven uren, finaalverkoopen , een hegte, en sterke zeer welgelegen Steenen WINDVERFMOLEN, dewelke tevens tot een Snuifmolen kan worden geappropriƫerd. staande op de Steene Rondte, toekomende de gemelde Stad, 't einde van den Nieuwen Langendyk , op Stads Veste, met alle de Gereedschappen, Schuit enz. tot de voorschreve Wit- of Verfmolen behoorende.

Nieuwe Rotterdamsche courant : staats-, handels-, nieuws- en advertentieblad, 11 oktober 1854
JL. Donderdag was L. van der Meer bezig het binnenwerk der kap te smeren van den molen Zelden Rust, staande over den Nieuwen Langendijk te Delft; hij had daarbij het ongeluk naar beneden te vallen en werd eerst een half uur daarna in een bijna gevoelloozen toestand gevonden. Onmiddellijk heeft men genees en heelkundige hulp ingeroepen, doch dit alles heeft niet mogen baten; hij overleed in den nacht van Zondag op Maandag.

Rond 1860 wordt de molen gesloopt. De molen was als laatste een achtkante stellingmolen