Molen Polder de Vereenigden, Hauwert

Hauwert, Noord-Holland

0,65 km [moet zijn 0,75] W der kerk, Gouw z.z.
Medemblik, Noord-Holland
De Vier Noorder Koggen

>
geschiedenis
De 135 ha grote Polder de Vereenigden ligt grofweg tussen Nibbixwoud en Hauwert, en tussen de Gouw (nu Wikgouw) en de Kromme Leek.

De landen werden krachtens mondelinge overeenkomst tussen de belanghebbende eigenaren door kleine staartmolentjes bemalen. In verband met het vermeerderd waterbezwaar, dat ten gevolge van het aanleggen van brongasinstallaties was ontstaan, en de hogere eisen die de landbouw aan de regeling van de waterstand stelde, was deze bemaling niet meer voldoende. Daarom kwamen de belanghebbenden overeen de drie afzonderlijke inpolderingen te verenigen tot één polder en daarvoor een motorgemaal te stichten. De polder werd bij besluit der staten van 16 december 1913 gereglementeerd.

Voor de bemaling dienden in 1924 een windmolen en een stoomgemaal.

In 1936 werd de polder bemalen door een motorgemaal, bestaande uit een ruwoliemotor van 14/16 pk met vijzel, en een windmolen. In 1942 worden nog steeds een houten watermolen en een petroleumbemaling genoemd, op de top. kaart van 1949 staat de molen nog aangegeven.

Op de waterstaatskaart van 1951 staat vier sloten noordelijker dan de plek van de molen een gemaal, en een sloot noordelijker een windmotor.
Op de top. kaart van 1961 staat een gecombineerde windmotor/motorgemaal, en een sloot noordelijker nog de windmotor.
Op de top. kaart van 1971 staat nog het gemaal, en een sloot noordelijker de windmotor.
Op de top. kaart van 1983 is alles verdwenen.