Molen Standerdmolen van Garnwerd (1e plek), Garnwerd
Garnwerd, Groningen
v
locatie
- plaats
-
Garnwerd
- plaatsaanduiding
- ten zuidwesten van de kerk
- gemeente
- Westerkwartier, Groningen
- streek
- Westerkwartier
constructie
verwijzingen
- allemolens.nl
- Kijk op allemolens.nl voor historische foto's en documenten van deze molen
- inventarisnummer
- 1100 vdV
geschiedenis
- toestand
- verdwenen
- bouwjaar
-
>
- verdwenen
-
verplaatst
- verplaatst naar
- geschiedenis
-
Op de landdag van 25 juni 1628 werd besloten het aantal korenmolens in Groningen met een derde terug te brengen. Die te Garnwerd mocht blijven staan. Op 12 augustus 1628 werd de lijst gewijzigd, ondermeer mocht de molen van Opende (Tenbruggencatenummer 06649 l) blijven staan en moest in plaats daarvan die te Garnwerd verdwijnen. De molen werd eigendom van de provincie, en op 13 januari 1629 kreeg mulder Jacob Jansen 705 gulden schadevergoeding uitbetaald.
De inwoners van Garnwerd tekenden protest aan en verzochten in plaats van hun molen, die in het gehucht Englum (Tenbruggencatenummer 10952) te laten slopen. Op 26 februari 1629 werd aldus besloten. Aan wie de molen werd verkocht is onbekend, de inwoners moesten gezamenlijk de kosten opbrengen.
Direct na de kanalisering van het Reitdiep in 1629 verplaatste de koper de molen naar de Reitdiepdijk.
Bron: De molen te Garnwerd, art. door E.J. Werkman in Groninsche Volksalmanak 1943.
In 1628 mochten van de 110 bestaande molens in de provincie Groningen maar 73 blijven bestaan door het aannemen van de Provinciale Resolutie op de belasting van het gemaal. *Nergens kunnen we vinden welke molens mochten blijven bestaan. Wel werden de molens genoemd die moesten verdwijnen. De Stad Groningen en het landschap Westerwolde vielen buiten de Resolutie. Lopen we de gegevens van B. van der Veen Czn na dan komen we wat aangegeven ouderdom betreft uit op 75 molens. Zijn er toch meer blijven bestaan, of klopt het aangenomen bouwjaar van enkele molens niet? Nader onderzoek zou dit duidelijk kunnen maken.
Volgens de gegevens van B. van der Veen Czn. was ook deze molen ouder dan 1628
jnjv. Bron P. van Dijken, de Zelfzwichter
*Nb. In het boek "De belasting op het gemaal in Stad en Ommelanden 1594-1856" van B.D. Poppen zijn de molens die mochten blijven staan, opgenomen.
draag zelf bij
- foto's
- foto's insturen