Molen De Westmolen / Grafelijke Molen, Rotterdam

De Westmolen / Grafelijke Molen

Rotterdam
iets ten noorden van de Noordblaak bij de Molensteeg
Rotterdam-bij de Wester Oude Hoofdpoort

geschiedenis
Aangezien de naam Molenstraat (ook wel Westmolenstraat), op het Westnieuwland, al voorkomt in 1380, moet hier al in de 14e eeuw een standerdmolen hebben gestaan.
De molen stond op een muurtoren van de stadsmuur van Rotterdam en werd in 1333 gehuurd door Wouter Temmerman.
OPp 8 december 1352 werd de molen aan de stad Rotterdam geschonken door de graaf Willem V waarvan de molen was. Vanaf toen mochten er meer molens gebouwd worden. Dit was dus de eerste/oudste molen van Rotterdam.

Van 1 juli 1567 tot 14 februari 1583 was Cornelis Lenertsz Stierman de molenaar, Cornelis Pietersz kocht de molen toen.

Op 1578 kreeg Cornelis Pietersz toestemming om zijn molen van de zuidelijke stadsmuur voor de Molensteeg te verplaatsen naar de toren op het stadsbolwerk, ten westen van de Schiedamsepoort.

H. van der Kaay, 8 april 2009.

De coördinaten zijn geschat.