Molen De Eendracht / De Eendragt, Rotterdam

De Eendracht / De Eendragt

De baard van deze molen is nog te zien in het museum de Dubbele Palmboom te Delfshaven.

>

Eigendom van de firma J. Hoeneveld.
Gebouwd in de 17e eeuw als een volmolen, later ook verfmolen, en weer later tras en run.

1722 In een verkoopakte genoemd 'vol'- en verf Molen' en in 1725 'vol- en verfmolen' De inrichting als verfmolen zal dus wel in het begin van de 18e eeuw hebben plaats gevonden. Het is verder bekend, dat de molen ook als run- en trasmolen in gebruik is geweest.

07-02-1765: Rotterdamse courant,
Alzoo op Donderdag den 31 January 1765, door Ary Ambagtsheer, Molenaar van de Trasmolen op het Bosland, buiten Rotterdam, een NOTITIE-BOEK in 4to is verloren, waar in de afleveringen van de Tras, door de voorsz. Molenaar geannoteert: Die het zelve Boekje gevonden heeft, en aan de voorsz. Molenaar bezorgt, zal eerlyk beloond worden.

25-11-1766 Rotterdamse courant
Iemand genegen zynde een paar mooye gave Sosynsche loopende KANT-STEENEN tot een Oly-of Tras-Molen hoog 5 voet, 5 duim, dik 12 of `3 duim, en een yzere Spil en Busse, te koopen, adressere zig by Ary Reedelykheid. op de Tras-Molen op Bosland, te Rottermdam.

06-06-1769: Rotterdamse courant

Werd geadverteerd , dat de COMPAGNIESCHAP in de TRASMOLEN, cum annexis tot Rotterdam , tusschen A. Redciyibeyd, ter eenre, en N. W. Eichholtz benevens M. J. H. Eichholtz ter andere zyde , is gedissolveert en te niet geoaan , en dat A. Redelykheyd, Eigenaar der voorsz. Molen cum annexis voor’t geheel geworden is : Iemand ten lasten van de voorsz Molen cum annexis iets hebbende te pretenderen, werd verzogt, zich binnen veertien dagen eerstkomende aan de gemelde Molen te adresseren.

08-01-1771: Rotterdamse courant

In de TRASMOLEN van ARY REDELYKHEID op het Boschland, is te bekomen gemalen TRAS

18-03-1775 Rotterdamse courant
Uit de hand te koop een hegte, sterke en zeer welgelegen TRAS-MOLEN, met 't Recht van dezelve te kunnen maken tot een Oly of Verfmolen; met deszelfs annexe Tuinen, Tuinhuizen en Woningen, staande op Stads grond op Bosland, even buiten Rotterdam, zynde het Erf breed 202 en lang 205 voeten, en welke Grond of Erf mede mag worden geëmployeerd tot het maken van een Azyn-Makery: nader informatie by den Makelaar Abraham Martinius.

04-06-1796 Rotterdamse courant
Uit de hand te koop, de Helft in een steenen Wind-Verf- en Snuifmolen, genaamd De Eendragt, met deszelfs Huis en Tuin, staande en gelegen buiten de Oostpoort der stad Delft; Te bevragen aan dezelve Molen.

NB de stad Delft moet een fout zijn, dit moet Rotterdam zijn.
De red. NSR