Molen De Zwaan, Rotterdam-Centrum

Rotterdam-Centrum, Zuid-Holland

Rotterdam
Rotterdam C (1) 76 Weduwe Adrianus Matheus van Fomputte

1877 verstoomd 1911 restant gesloopt
Gebouwd kort na 1650 (mogelijk in 1654 of 1659).

De oorspronkelijke naam van deze molen was De Twee Zwanen of De Twee Witte Zwanen. In 1877 werd de molen veranderd in een stoommolen en van as en wieken ontdaan.
In 1910 door de gemeente aangekocht en gesloopt in 1911.

Later kwamen daar de gebouwen van de Roteb en brandweer.

Tekst bij de tweede foto:
Deze opname is gemaakt over de Rotte heen, vanaf de Linker Rottekade naar het westen. Links op de achtergrond loopt evenwijdig aan het water het Zwaanshals. Je ziet in de linkerrand van de foto het hoekpand en rechts daarvan de eerste huisjes van de Zaagmolenstraat. Deze liep dood tegen het terrein van Van Stolk & Zoonen. Je hebt een mooi zicht op de houtwerf. Drijvende plankieren links, drijvende boomstammen rechts, in het midden een geklonken ijzeren boogkraan, type Nasmyth, waarschijnlijk daterende van rond 1876 - gelijk gebouwd met de stoomzagerij. Tegen de oude zaagloods van de molen staat gezaagd hout overeind. Wat meer naar links een dubbele houtloods, voor opslag, opgetrokken in hout, met planken kopschotten en pannendaken. De molenbalie is grotendeels verwijderd; al het balkwerk aan de kap ook en de molenas eveneens. De loods op de voorgrond rechts is eveneens een houtopslag. De schoorsteen erachter behoort bij de stoomzagerij.
D. van Asperen, 14 juli 2005.