Molen De Oranjeboom, Rotterdam

De Oranjeboom

Rotterdam
op het Nieuwe Werk, het huidige Willemsplein.
Rotterdam-bij de Wester Nieuwe Hoofdpoort
Rotterdam H (1) 317 Nicolaas de Heer, molenaar, en consorten

geschiedenis
De Pelicaan en De Oranjeboom waren beide korenmolens, ze hadden allebei een standerdmolen als voorganger die in 1620 waren gebouwd.
De Oranjeboom werd al in de 17e eeuw vervangen door een ronde stenen stellingmolen, De Pelicaan werd pas in de 18e eeuw vervangen, ook door een ronde stenen stellingmolen.
In 1863 verkocht de stad De Pelicaan en liet hem slopen, korte tijd later was dat ook het lot van De Oranjeboom.

Bron: De Molens van Rotterdam in oude ansichten deel 1.

Rotterdamsche courant, 21 juli 1862,
Door den hevigen wind, die heden avond plotseling opstak, is van den korenmolen "de Oranjeboom". achter de zoutkeet bij het Zalmgat, een wiek afgeslagen.Gelukkig kwam deze zonder verdere schade te veroorzaken naast de molen in het water te regt.

Nieuwe Rotterdamsche courant, 27 juni 1864
Openbare Vrijwillige Verkooping.
De Notarissen DALEN, LAMBERT & VAN WIJNGAARDEN, residerende te Rotterdam,
als lasthebbende van hunne principalen, zgn van meening om op Woensdag den 6 Julij 1864, des namiddags ten 5 ure, in het locaal der Publieke Verkoopingen, aan de Geldersche Kade te Rotterdam, in het openbaar te veilen en te verkoopen: De kapitale, extra hechte, sterke en zeer gunstig gesitueerde
Steenen WIND-, KOREN- MOUTMOLEN,
genaamd de Oranjeboom, in 1861 geheel nieuw ingerigt tot het fabriceren van Meel en Bloem , met de zich daarin bevindende kostbare en naar de laatste vinding gemaakte NETTOYEUR, BUILEN, ZEEFTWERKEN en verdere tot eene Meel- en Bloemfabriek behoorende voorwerpen, ruime WONING in den Molen , groote ZOLDERS tot berging vsn Granen , BERGPLAATS beneden, alsmede alle de vaste en losse Gereedschappen, tot den Molen behoorende, waaronder vijf paar zoo KOORN- als MOUTSTEENEN met derzelver Régulateurs, ZEILEN, PAARD, WAGENS als anderzins, alles in den besten staat, met deszelfs ERE , staande en gelegen aan het Molenwerf, aan het einde van de Herderstraat, te Rotterdam, wijk 3, n°. 366, kadaster sectie H, n°. 317, groot 1 Roede IS' Ellen. Benevens een WOONHUIS en STALLING , staande naast of bij den Molen, op Stads grond , wijk 3 , n°. 367 , kadaster sectie H, n°. 318 en 1369.

Het te veilene zal kunnen worden bezigtigd twee dagen vóór en op den dag der veiling, van des voormiddags ten 10 tot des namiddags ten 3 ure, mits men voorzien zij van een Permissiebillet door een der voornoemde Notarissen afgegeven, te wier kantore aan de Zuidblaak te Rotterdam, inmiddels nadere informatiën zgn te bekomen.

trivia
De Pelicaan stond ten zuiden van de toegang tot de Zalmhaven en rechts stond De Oranjeboom ten noorden van de toegang tot deze haven.

nb. De coördinaten zijn ingevoerd bij benadering, de molen stond op een bolwerk. na 1672 zijn er nieuwe vestingwerken aangelegd.
de red.