Molen De Arend, Rotterdam

De Arend

aan het eind van de Baan, nabij het Vasteland
Rotterdam-bij de Wester Nieuwe Hoofdpoort
Rotterdam H (1) 368 Cornelis Franciscus Anthonius de Kuijper, en consort

1796: Johannes en Pieter de Kuyper vragen een vergunning aan om een molen te mogen bouwen.
De eerste steen van deze reus, 53m hoog, werd gelegd op 6 maart 1798 en kostte 50.000 gulden, voor die tijd een vermogen.
Vanaf de bouw was hij ingericht als moutmolen. De molen heeft nooit anders dan mout gemalen, want aan de bouwvergunning was de uitdrukkelijke voorwaarde verbonden dat de te bouwen molen "nimmer tot korenmolen of loonmolen mocht worden geëmployeerd".
Deze opzienbarende regel was in het leven geroepen om concurrentie van de korenmolenaars elders in de stad te voorkomen.

31-01-1860: Rotterdamsch Nieuwsblad
Heden namiddag omstreeks 4 ure is eene roede van den molen de Arend, aan het Vasteland alhier, toebehoorende aan de heeren Duys, naar beneden gevallen en heeft, ofschoon de in de nabijheid zijnde school juist uitging en zich dus vele kinderen in den omtrek bevonden, geene persoonlijke ongelukken veroorzaakt.

1890: Laatste eigenaar van de molen was de branderscombinatie Blankenheym, Criellaert en Duys.
In 1890 deed dit gezelschap de molen van de hand en een jaar later was de molen afgebroken.

31-03-1891:  Rotterdamsch nieuwsblad

Spoed, de Molen moet weg. TE KOOP De AFBRAAK van den grooten Molen,  genaamd: Den Arend, aan het einde' : der Baan te Rotterdam, bestaande:  in een zeldzamen mooien uitgewerk-  ten Arend, met: het jaartal 1798, geheel van hardsteen; 800.000 goede;  harde IJselsteen,' zonder roet; 100,000; Waal- en Straatsteen; 600 stuks grenen en eiken Binten, in lengten van 4  tot 15 M. en in verschillende zwaarte. Een partij Planken, Ramen, Deuren  met en zonder kozijnen, en een groote partij grove en fijne Puin,  enz. enz. 1849 22  Alles te zien aan den in slooping zijnden Molen en te bevragen bijJ. RIETMEIJER, in Afbraak, Dijkstraat No. 99.

1891:  Een Brabantse molenaar kocht De Arend, nadat zijn eigen molen in vlammen was opgegaan. Hij liet de Rotterdamse kanjer steen voor steen afbreken en in Vlijmen herbouwen. De molenaar werd echter door pech achtervolgt, want nauwelijks tien jaar later brandde ook zijn aanwinst af. De molen werd weliswaar herbouwd, maar moest uiteindelijk toch het loodje leggen.
In 1934 werd de achttiende-eeuwse trots door de slopershamer geveld.

1972: Bij bouwwerkzaamheden werd de fundering van De Arend terug gevonden. Zonder enige ruchtbaarheid werden in 1972 de fundamenten verwijderd, nadat de romp al eind negentiende eeuw voor herbouw elders was afgebroken.

Bron: Rotterdams Jaarboekje 1969, blz 269.
Info: Rob Pols.
Zie ook het gedenkboek van de firma De Kuyper ["Drie Eeuwen De Kuyper - 1695-1995", pagina 15]. Nick Lambrechtsen, Wellington, Nieuw Zeeland, 13 november 2004.

Hoogste molen ter wereld stond ooit in Rotterdam
Moutmolen De Arend, met 53 meter de hoogste molen ooit, stond aan de Schiedamse Vest. Op de achtergrond is de gemeentelijke was , bad en zweminrichting te zien. De straat rechts is het Vasteland met de Westzeedijk.