Molen De Struisvogel, Rotterdam

Rotterdam, Zuid-Holland
v

korte karakteristiek

naam
De Struisvogel
modeltype
Onbekende windmolen
functie
trasmolen, snuifmolen, verfmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
06677 d
oude dbnr.
V3658
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Rotterdam
plaatsaanduiding
tegenover de Hoflaan, thans Struisenburgstraat
gemeente
Rotterdam, Zuid-Holland
plaats(en) voorheen
Kralingen
streek
Rotterdam, aan het Boerengat en het Buizengat
kadastrale aanduiding 1811-1832
Kralingen B (3) 1552 Johannes de Ligt, koopman
geo positie
X: 94921, Y: 437152
N: 51.91961, O: 4.51389

constructie

modeltype
Onbekende windmolen
krachtbron
wind
functie
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis

De molen stond tegenover de Hoflaan, naast buitenplaats De Struisvogel, voorheen Struisenburg, thans Struisenburgstraat, ten Z Oostzeedijk

 

12-09-1818: Rotterdamsche courant

De Ondergeteekende , door Aankoop, Eigenaar geworden van den WIND- SNUIF- en VERFMOLEN , genaamd DE STRUISVOGEL, staande over de Hoflaan, buiten de Oostpoort dezer Stad, heeft de eer zich bij deze aan het Publiek te recommanderen tot het Pletten van Tabakstelen , en het Malen van alle soorten van Snuijf, Droogerijen en Verfwaren; belovende in alle opzigten eene eerlijke en actieve Bediening.

 

17-02-1821: Rotterdamsche courant,
Dat van heden af behalve de acht gewone Soorten, hij hem, te bekomen is, tot Binnen- en Buitenlandsche verzending of eigen gebruik, Zuivere Rinsche KAROTTEN-SNUIF, in verzegelde en met het vignet van zijnen Molen voorziene Flesschen, met een gewoon Pond en twee Lood Snuif, tegen den extraordinairen lagen Prijs van 16 Stuiv., ook beste Gekapte St. OMER en Geraspte MOPS-KAROTTEN-SNUIF, in halve Flesschen, á 12 en 18 Stuiv. ieder; zullende voor de ledige Flesschen één Stuiv. per Stuk worden gerestitueerd.

11-05-1824: Rotterdamsche Courant, 
De ondergeteekende, seder het etabliseren van zijn SNUIFWINKEL-MAGAZIJN, aan de Kleine Draaibrug, bij de Beurs, wijk L, no 8, met een aanzienlijk en nog dagelijks toenemend debiet in Snuif verëerd wordende, adverteren:
N.° 2. Een hechten, sterken en sedert 1819 aanmerkelijk verbeterden WIND-, SNUIF-, PLET-, DROOGERIJ- en VERW-MOLEN, genaamd DE STRUISVOGEL, voorzien van Raspen met gaande werk, benevens alle de vaste en losse Gereedschappen, daarbij behoorende; PAKHUIZEN en ZOLDERS, drie KNECHTSWONINGEN, LOODS, KOETSHUIS, STALLING voor vier Paarden, HOOIZOLDER en verdere OPSTALLEN ; alles (staande en gelegen als voren, beneven het Perceel n." 1.

 

13-03-1827: Rotterdamsche courant
DROOGERIJ- en VERWMOLEN, genaamd DE STRUISVOGEL, voorzien van Raspen met Gaandewerk, benevens alle de vaste en losse Gereedschappen daarbij behoorende, Pakhuizen en Zolders, twee Knechts-Woningen, Loods, Koetshuis, Stalling voor vier Paarden, hooizolder en verdere Opstallen; alles staande en gelegen als voren naast het Perceel n.° 1.

 

NB. onderstaande advertentie past bij geen andere molen maar met 100% zekerheid  vermoeden we dat het op deze molen slaat.

24-03-1862: Opregte Haarlemsche courant

In de nacht van 18 op 19 Maart zijn in het dorp Oudendijk (NH) drie boerenwoningen verbrand. Den volgenden avond is de snuifmolen van den heer van der Lucht, te Kralingen door een brand geheel vernield.

 21-03-1862: Rotterdamsche courant

Heden avond omstreeks half twaalf ure vertoonde zich in oostelijke rigting een vreeselijke vuurgloed aan de lucht. Weldra deed ook de brandklok zich hooren en werd overal in de stad door de nachtwacht alarm geslagen, waardoor eene talrijke volksmenigte op de been werd gebragt. Bij  onderzoek bleek  echter dat de brand niet binnen deze gemeente woedde, maar in het naburige Jaffa onder de gemeente Kralingen. De snuifmolen van den heer van der Lucht aldaar stond in volle vlam, wat wijd en zijd in het  rond een hellen gloed verspreidde. Terstond werd door de brandweer van Kralingen alles in het werk gesteld om de vlammen te keeren, en ook uit deze stad rukten brandspuiten aan om hulp te bieden. De molen werd evenwel geheel vernield, terwijl de daarbij staande schuren weinig leden. In weerwil van den fellen wind slaagde men er in den verderen voortgang der vlammen te stuiten.

 

De buitenplaats werd in 1896 verkocht.