Molen De Valck / Valkmolen, Den Haag

Den Haag , Zuid-Holland

Den Haag, Zuid-Holland
's-Gravenhage
Haaglanden
's-Gravenhage C (1) 10 De Erven Maria Franse, Wed. Cornelis Hazersloot

geschiedenis

Deze molen stond aan de Noordwest Binnensingel, even ten zuiden van de Haanmolen (dbnrs. 2001 en 1948) en maakte deel uit van de zgn. Westermolens. Blijkens de gevelsteen gebouwd in 1697.

Opregte Haarlemsche Courant, 17 dec. 1833:
"UIT de HAND te KOOP: De STEENEN WIND-KOREN-MOLEN, DE VALK, met al deszelfs losse en vaste Gereedschappen; benevens een VIJFDE PART in De ROSMOLEN, te 's Hage; te bevragen bij de Erve HAZERSLOOT, aangem. Molen."

De molen werd te koop aangeboden op 24/25 september 1865.
Bron: onbekend.

Deze kaart uit 1874 is de laatste/jongste waarop er nog twee Westermolens aangegeven staan: Haagse Beeldbank.
Deze kaart uit 1876 is de eerste/oudste waarop ook De Valk is verdwenen en alleen De Haan nog aanwezig is: Haagse Beeldbank. Er is ook op te zien waarvoor De Valk moest verdwijnen: het terrein achter en rond de molens ging bebouwd worden en de molen moest plaatsmaken voor een bouwblok tussen twee nieuwe straten, de Sirtemastraat en de (tegenwoordig een stuk 'verplaatste') Twentstraat, zoals alle volgende kaarten in de Beeldbank tonen.
Lolke Rang, 27 december 2018.

trivia

De singel die sinds 1956 de naam 'Bij de Westermolens' heeft, heette voordien de Noord West Buitensingel. Deze singel maakte deel uit van de grachtengordel. De naam van nu is ontleend aan de vier molens die hier gestaan hebben, genaamd: Haanmolen, Valkmolen, Heertjemolen en Zuidmolen.
Deze molens werden aan de rand van de stad geplaatst voor de hoge "windvang". De huidige naam "bij de Westermolens" was overigens al in 1789 in gebruik.

Op de tekening van P.C. la Fargue uit 1757 staat de Valkmolen geheel links. In het midden de Heertjensmolen (dbnr. 5762) en rechts de Zuidmolen (dbnr. 4107). Collectie Gemeentearchief Den Haag.
NB Voor gebruik van deze afbeelding moet toestemming gevraagd worden aan het
Haags Gemeentearchief.