Molen West-Merwedepolder, Dordrecht

West-Merwedepolder

ca. 22 m (70 voet)

Bemaalde de polder van Wijngaarden, later opgenomen in de West-Merwedepolder,
2,7 km O van kerk Dordrecht, aan Boven Westersloot (Wantij).

DE POMPMOLEN OP DEN WEST MERWEDE POLDER
In 1866 en het jaar daarop had men in Noord- en Zuid-Holland te kampen met een hoog waterniveau, waardoor de landerijen met gewassen beschadigd waren.
'De pompmolen op den West-Merwede-polder kwam aldus tot stand en heeft tot hiertoe goed voldaan. Deze molen kan onder de kleinere soorten gesteld worden. Zijn vlucht bedraagt slechts omstreeks 22 meter (70 voet).
Er werden 4 pompen geplaatst en wel twee ieder van 41 en twee ieder van 68 centimeter middellijn.
De slaglengte der zuigers is één meter. De opbrengst werd gewaarborgd bij elke hoogte die in het gegeven geval gevorderd kon worden bij een snelheid van 60 einden in de minuut op 12.25 kubiek meter.
De uitkomst heeft bij de proefmalingen bijna 13 kubiek meter opgeleverd.

Bron: 'Algemeen verslag van de werkzaamheden en notulen der vergaderingen van 1869-1869', Gebr. J. & H. van Langenhuysen te 's Gravenhage, 1869.
Informatie: H.v.d. Kaay

14-08-1868 Het bestuur van de West-Merwedepolder besloot tot plaatsing

1877 Blijkens een technische tekening uit de Beeldbank van Regionaal Archief Dordrecht (552_260476) vonden er in 1877 aanpassingen plaats aan het pompsysteem.

1882 Volgens de waterstaatskaart van 1882 bestond het gebied uit de Polder van Schram, de Polder van Wijngaarden en de Pee Polder, tezamen 55 ha, waarbij de molen in de middelste polder stond.
Volgens de top. kaart van 1898 heette de polder De Staart of West Merwede polder.

17-08-1882 De Dordrechtsche Courant

Bij het onweder dat gisteren middag omstreeks 5 uur boven deze gemeente woedde, had een droevig ongeluk plaats. De 55 jarige watermolenaar van den West-Merwede polder, Arie de Bruin, een oppassend werkman, had zich met twee jongelieden uit Dordt, die uit visschen waren geweest, op een beer nabij het waterrad in de molen neergezet om de bui af te wachten. Nog maar kort zaten zij daar of de bliksem sloeg in den molen en maakte het drietal bewusteloos. Toen de knapen van hun schrik waren bekomen misten zij den molenaar en bemerkten, dat deze met het hoofd omlaag was gestort in een gedeelte van den watergang, dat voor herstellingen aan den molen was drooggelegd. Met behulp van een paar in de nabijheid zijnde personen werd de man daaruit gehaald en op eene ladder naar zijne woning vervoerd, terwijl inmiddels geneeskundige hulp werd ingeroepen, doch eenige oogenblikken daarna gaf hij den geest. Of de B. door den bliksem getroffen is dan wel of zijn val den dood veroorzaakt heeft, is niet zeker; behalve eene ligte verwonding aan het been had hij een klein gaatje in het hoofd, terwijl dik bloed uit het oor stroomde, zoodat waarschijnlijk de hersenen gekwetst zijn. De bliksem, die vermoedelijk langs eene kagchelpijp in den molen is gekomen en vervolgens langs de spil een weg naar het benedengedeelte heeft gevonden, heeft geene materiele schade aangerigt.
Informatie Pim van der Wijk, 1 april 2016

12-10-1894 Het Nieuws van den Dag
Verkoop bij Inschrijving
DE OPSTAND van den Watermolen met Pompen, enz.,
staande in den West-Merwedepolder, aan het Wantij.
De voorwaarden liggen ter inzage aan het Bureau der Gemeentewerken , Kromhout No. 17, te Dordrecht, waar tevens inlichtingen te bekomen zijn op elken Werkdag, van des voorm. 9-11 en des namiddags van 2-3 uren, terwijl Inschrijvingsbiljetten worden ingewacht ter Secretarie der Gemeente Dordrecht, vóór of op Maandag 15 October 1894, des middags 12 uur.
Aanwijzing in loco zal geschieden elken Vrijdag, voorafgaande aan den dag der Verkooping, op welke dagen belanghebbenden worden verzocht 's namiddags 2 uur aanwezig te zijn aan het Riedijksveer te Dordrecht.

Gesloopt kort voor 1894.

De molen was voorzien van een pomp volgens het systeem van Ir. H.Overmars.