Molen De Blaasbalg / De Blasert, Zaandijk

Zaandijk, Noord-Holland

De Blaasbalg / De Blasert
volmolen

Zaandijk
Ten noorden van het Guispad (= nu Guisweg), juiste plaats niet bekend.

geschiedenis
De volmolen de Blaasbalg, ook wel de Blasert geheten, werd gebouwd in 1639. Op 4 juli van dat jaar werd de windbrief van deze molen verleend aan de broers Adriaen Pietersz. en Gerrit Pietersz. van der Leij, laatste noemde zich ook wel Gerrit Pietersz. Noom of Nomen. Op 20 juli 1639, verkocht Gerrit Noom 2/8 parten in twee Zaandijker volmolens, de namen van de molens werden niet genoemd, wel de belendingen. De ene molen was de Blaasbalg, de andere was “de Ezel”. De parten werden gekocht door de Leidenaar Huybert Jansz., die er een bedrag van maar liefst Fl.1500,- voor betaalde. Later komt bijna de gehele molen in bezit van Adriaan van der Leij.
In 1657 koopt de Koger Cornelis Jacobsz. Kam, 1/8 part in de Blaagbalg. Later krijgt hij vermoedelijk nog meer aandelen in eigendom.
Op 18 juli 1659 kreeg Cornelis Kam toestemming van het bestuur van de stad Leiden, om de Blaasbalg af te breken en te verplaatsen naar deze stad. Hiervoor kreeg hij een premie van Fl.600,-.
Alhoewel Pieter Boorsma er geen melding van maakte, is de Blaasbalg dus afgebroken en verplaatst naar Leiden. Voor de lakenindustrie in deze stad hebben er ruim 25 volmolens in en rond de stad gewerkt. In Leiden behield de Blaasbalg zijn naam, hoe en wanneer de molen precies verdween, is niet bekend.
(meer informatie over deze molen is te vinden op de website: www.duizendzaansemolens.nl)

“Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 169
“Dat goede oude Zaandijk” G. Oosterbaan 1971 blz. 99/ 118
“de Zaende” 6e jaargang 1951 blz. 107/ 321-324
informatie F.Rol

trivia
In Zaandijk is er een straat naar de Blaasbalg vernoemd, deze ligt echter niet in de buurt waar de molen heeft gestaan.