Molen Het Wapen van Westzaan, Zaandam-Oost

Het Wapen van Westzaan

Juiste standplaats onbekend.

als wagenschotzager

geschiedenis
Over Het Wapen van Westzaan zijn vrijwel geen gegevens voorhanden. Zo is het niet bekend tot welk type de molen behoorde en verder zijn ook het bouwjaar en de juiste standplaats onbekend. Het is zelfs niet 100% zeker of de molen wel daadwerkelijk in Zaandam-Oost heeft gestaan.
Het onderstaande stuk is letterlijk afkomstig uit het boek “Duizend Zaanse molens” van Pieter Boorsma.
“Op 16 februari 1669 leggen twee kooplieden uit de Oostzijde de verklaring af, dat:"Aeghte Dircx, weduwe van Claes Gerritsz. Hop, alhier(dus ook te Oost-Zaandam) op 7 augustus 1668 haer saegmoolen genaempt het Wapen van Westsaenen heeft verkocht aan twee Mijdrechters, die deselve moolen mosten affbrecken. Sij hebben hem weder tot Mijdrecht doen opbouwen.”

- “Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 118
F. Rol, Zaandijk