Molen De Schaapherder, Zaandam-Oost

De Schaapherder

aan de Gouw wz., nabij de Kerksloot

? gesloopt
geschiedenis
De balkenzager De Schaapherder werd in 1659 gebouwd. Het is een van de weinige Oostzaandammer houtzaagmolens waarvan de windbrief is gevonden. Deze windbrief werd op 5 april 1659 uitgereikt aan Cornelis Sijmonsz.

De molen staat vermeld in een acte van 11 oktober 1678, betreffende recht van overpad. Uit deze acte blijkt dat Cornelis Sijmonsz nog steeds de molen in zijn bezit had.

Op 4 november 1781 kocht Jan Aryan Spekham de molen voor ƒ 600. Wie de verkoper was, wordt niet genoemd.

De Schaapherder had de grote malaise in de houtwereld die halverwege de 18e eeuw heerste overleefd. De Franse tijd deed de molen echter de das om. In het windpachtregister komt De Schaapherder tot 1802 voor, maar op de kaart van Oostwoud en Van Heteren uit 1794 staat hij al niet meer.

- “Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 117
- "1100 Zaanse Molens", Ron Couwenhoven 2015, blz. 106.

trivia
De locatie, op het eind van het perceel bezuiden de Kerksloot, is gebaseerd op de in 1950 door G. Husslage bewerkte kadasterkaart Zaandam sectie I, 1e blad.
NB De Gouw is ter plekke naar het oosten verlegd!