Molen De Grauwe Haas, Zaandam-Oost

De Grauwe Haas

Aan weg en Zaan, ten noorden van het Konijnenpad.

geschiedenis
Over de zaagmolen die de naam De Grauwe Haas droeg zijn nauwelijks gegevens bekend. De molen staat in een kaartboek dat is gedateerd op 26 oktober 1684. In dit kaartboek werd bij het erf van de molen vermeld: "Willem Arentse, een saegmolen de grauwe Haes." De molen stond aan de Zaan op het 4e erf benoorden het Konijnepad. Het is niet bekend of De Grauwe Haas een paltrok of een bovenkruier was, evenmin is duidelijk of er met de molen wagenschot of grenen balken werden gezaagd.

In 1693 bestond de molen niet meer. Het is goed mogelijk dat hij werd afgebroken en elders in het vrije veld weer werd opgebouwd.

Bron:
F. Rol, Zaandijk

De Grauwe Haas staat in het Caertboek van Dirck Langedijck uit 1627 aangegeven aan de oostzijde van de Zaan, op het vierde erf ten noorden van het Konijnenpad. De eigenaar was Jochem Pietersz Kat.

Uit het nieuwe verpondingsregister van 1730 blijkt dat De Grauwe Haas van Gerrit Dirksz Blauw was verplaatst naar een erf aan de Papenpadsloot te Westzaandam.

Bron: "1100 Zaanse Molens", Ron Couwenhoven 2015, blz. 102.

trivia
Houtzaagmolen “de Grauwe Haas”, type onbekend, te Zaandam-Oost aan weg en Zaan ten noorden van het Konijnenpad. Bouw- en sloopjaar onbekend.

De locatie is gebaseerd op de beschrijving. Op de kaart van Oostwoud en Van Heteren uit 1794 is de locatie met balkenhavens nog goed herkenbaar.