Molen De Huisvrouw, Zaandam-West

De Huisvrouw
snuifmolen

Op het Meester Cornelispad.

geschiedenis
Ook over dit snuifmolentje zijn maar weinig gegevens voorhanden. De windbrief van deze Huisvrouw werd op 10 september 1772 uitgereikt aan Jan Bastiaensz. Loopwijk, mogelijk is dit dezelfde persoon die eerder de snuifmolen "de Roohoorn" liet bouwen. In een boedelbeschrijving van 11 januari 1773 werd genoemd:"Huis met tabaksmolentje, genaamd de Huijsvrouw, c.a., op 't end van 't Mr.Keesen Pad".
Op 9 januari 1794 werd het volgende geveild:"Een molen genaamd de Huijsvrouw op het Meester Keezenpad. 't Gaande werk ligt op de werf van de verkoper, Dirk Ales".
Meer gegevens zijn er over de Huisvrouw niet te vinden. Het laatste bericht wijst erop dat de molen leeggesloopt was en dus is het waarschijnlijk dat de molen kort na deze verkoop werd afgebroken of gesloopt. Zekerheid hierover is er nog niet.
Deze molen heeft niets te maken met de lattenzager die dezelfde naam droeg en aan het sloperspad stond, die molen was afkomstig uit Koog aan de Zaan.

Bron: "Duizend Zaanse molens" P. Boorsma 1968 blz.109

trivia
Snuifmolen "de Huisvrouw", kleinere achtkante bovenkruier op schuur, te Zaandam west op het Meester Cornelispad. Bouwjaar 1772, sloopjaar onbekend.