Molen De Blinde Ezel, Zaandam-West

De Blinde Ezel

Aan het einde van het Boerenpad.

geschiedenis
Het bouwjaar van de Blinde Ezel is niet achterhaald. De molen wordt voor het eerst genoemd op 13 maart 1709 in acte betreffende recht van overpad. Op 1 januari 1712 werd de Blinde Ezel tegen brand verzekerd door Claas Cornelisz. Meyn, die later ook houtzager is met de paltrokken “de Maynstroom” en “de Gerechtigheid”.
Claas Meyn blijft in ieder geval tot 1734 eigenaar van de molen, op 1 januari van dat jaar liet hij de molen opnieuw tegen brand verzekeren bij een nieuw opgericht assurantiecontract. De verzekerde waarde van de molen bedroeg slechts Fl.700,-. Dit laat in ieder geval zien dat de Blinde Ezel geen grote molen was.
Het laatst komt de molen voor in 1798, de molen werd op 12 mei van dat jaar geveild, doch er werd niet op geboden. De opmerking “geen geld waard”, die in de veilingboeken was opgenomen, zegt genoeg. Mogelijk stond de molen al een poos stil en was hij wat vervallen geraakt. De Blinde Ezel heeft in ieder geval nooit tot de kapitale zaagmolens behoord. Kort na de veiling is de molen vermoedelijk uit de hand verkocht en gesloopt.

- “Duizend Zaanse Molens” P. Boorsma 1968 blz. 78.
- “250 Zaanse molens” R. Couwenhoven 2001 blz. 32.
F. Rol

Gezien het jaartal en de andere details moet dit de molen zijn geweest die in 1709 in De Rijp werd verkocht voor verplaatsing naar Zaandam-West.

MHO

trivia
Balkenzager “de Blinde Ezel”, paltrok, te Zaandam-West aan het einde van het Boerenpad. Bouwjaar onbekend, gesloopt in 1798.