Molen De Grauwe Haas, Zaandam-West

De Grauwe Haas

ten oosten van de Vaart, achter de Botenmakersstraat

1715 gesloopt en vernieuwd
geschiedenis
In Zaandam-West stonden twee molens die de naam “De Grauwe Haas” droegen. Het is echter duidelijk aantoonbaar dat de beide molens niet dezelfde waren. De een stond in de buurt van het Papenpad, de ander (dit record) werd achter het Botenmakerspad opgericht.

Van deze De Grauwe Haas is het bouwjaar nog niet achterhaald. De vroegste vermelding dateert van het jaar 1660, de molen behoorde dus tot de oudere generatie zaagmolens.

Op 22 november 1698 verkocht Jannetje Jacobs Jager, weduwe van Cornelis Jansz Boet, de molen voor ƒ 2725 aan Jacob Cornelisz Schoen.

Zeventien jaar later bleek De Grauwe Haas afgebroken en vervangen door een nieuwe paltrok, aangezien de nieuwe molen werd ingeschreven in een verzekeringscontract: "Cornelis Jacobsz Schoen treedt toe namens zijn moeder de weduwe Jacob Schoen met de moole De Grauwe Haas ƒ 1200. Het is een nieuwe molen. De oude werd verkocht."

In 1726 behoorde de Grauwe Haas toe aan Claas Cornelisz. Joor. Claas Joor stond in 1742 nog steeds genoteerd als eigenaar van de Grauwe Haas.

Op 9 januari 1794 kwam de molen voor ƒ 450 in bezit van Jan de Jager. Deze prijs duidt er op dat de molen het niet lang meer zou maken, vermoedelijk werd hij kort hierna gesloopt. In 1808 werd bij de boedelscheiding van Grietje Joor het volgende genoemd: ”Een ledig erv, waarop de molen de Grauwe Haas heeft gestaan”.

- “Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 79
- "1100 Zaanse Molens", Ron Couwenhoven 2015, blz. 25.