Molen De Christoffel / De Bul, Zaandam-West

De Christoffel / De Bul

Aan de Vaart, vermoedelijk in de buurt van het vroegere Otterspad (= nu de Klokbaai).

als wagenschotzager

geschiedenis
De windbrief van de Christoffel dateert van 18 december 1669 en werd uitgereikt Jan Stoffelse, jaarlijks moest Stoffelse een bedrag van drie ponden aan windgeld betalen. De Christoffel zal gedurende zijn hele bestaan blijven werken voor de familie Stoffelse.
Op 3 december 1718 vindt er bij de molen een houtveiling plaats, waarbij Jan Stoffelsz. en Maritje Pieters een partij hout te koop aanbieden.
Op 26 april 1732 werd de Christoffel bij een assurantiecontract tegen brand verzekerd door Jan Stoffelse. Vermoedelijk was dit de kleinzoon van de bouwheer.
Deze Jan Stoffelse verkocht op 13 januari 1746 de molen die al ruim zeventig jaar familiebezit was.
In het midden van de achttiende eeuw ging het zeer slecht met de houtzagerij in de Zaanstreek. Doordat de Engelsen omstreeks 1740 zeer hoge invoerrechten gingen berekenen voor bewerkt hout, was het niet meer lonend om gezaagd hout naar Engeland te exporteren. Toen 12 jaar later ook nog eens een invoerverbod van gezaagd hout naar de Zuidelijke Nederlanden werd aangekondigd, betekende dit de doodsklap voor de wagenschotzagerij. De balkenzagerij wist zich naderhand te herstellen van de klap. Binnen een tijdsbestek van 30 jaar verdwenen er meer dan 100 houtzaagmolens uit de Zaanstreek, ook de Christoffel was hierbij.
De nieuwe eigenaar van de Christoffel was Piet de Jager, die Fl.530,- voor de molen betaalde. Deze lage prijs betekende dat de molen ging verdwijnen.

Hoe de molen aan zijn bijnaam kwam is niet bekend.

- “het Bakkerspad” uitgave werkgroep historie Oud West 1996 blz. 24

trivia
Wagenschotzager “de Christoffel” of “de Bul”, paltrok, te Zaandam-West aan de Vaart, vermoedelijk in de buurt van het vroegere Otterspad (= nu de Klokbaai). Bouwjaar 1669, gesloopt in 1746.