Molen De Bruigom, Zaandam-West

De Bruigom

Aan de oostkant van de spoorlijn, vermoedelijk achter het Otterspad (=nu de Klokbaai)

geschiedenis
De Bruigom is vermoedelijk in het jaar 1694 gebouwd vanaf dat jaar moest er namelijk huur betaald worden voor het erf waar hij op staat. In 1726 was de Bruigom in het bezit van Jan Maartensz. Bruigom, mogelijk heeft hij of zijn vader de molen laten bouwen. Op 28 mei 1733 werd de molen tegen brand verzekerd, nu stond de Bruigom op naam van Meindert Dekker. In 1740 werd hij uit deze verzekering geroyeerd, omdat de molen al enige tijd stilstond en in verval begon te raken.
Op 22 november 1741 verkocht Dekker de molen aan molensloper Lourens Hooglander voor Fl.425,-.

In de houtzagerij viel in deze periode door diverse omstandigheden bijna niets meer te verdienen. Binnen een tijdsbestek van 30 jaar verdwenen er meer dan 100 houtzaagmolens uit de Zaanstreek. Ook de Bruigom was hierbij. Eind 1741, begin 1742 werd de Bruigom gesloopt.

- “de Zaende” 6e jaargang 1951 blz. 4