Molen De Zeeman, Zaandam-West

De Zeeman

Achter het Blauwe Arendspad.

geschiedenis
Ook over deze molen zijn zeer weinig gegevens bekend. De molen wordt voor het eerst aangetroffen in een attestatie (=verklaring/getuigenis) die was gedateerd op 1 juni 1667. Enkele jaren later werd de molen nogmaals aangetroffen, op 23 januari 1683 werd hij nl. geveild, wat als volgt werd beschreven:”Arent Pieterse tot Zardam presenteert een zaegmolen ende erff ende gereetschappen staende en leggende tot Zardam in de Molenbuurt...neffens de molen de blauwe arent aff int velt, genaemt de zeeman.” De molen werd verkocht voor een bedrag van Fl.475,-. Hierna is niets meer van hem vernomen, hoogst waarschijnlijk werd de Zeeman kort hierna gesloopt, de koopprijs doet dat in ieder geval vermoeden.

Bron: “Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 92
F.Rol, Zaandijk.