Molen Het Zwarte Schaap (2e), Zaandam-West

Het Zwarte Schaap (2e)

Aan en bewesten de Vaart, ten zuiden van het Ankersmitplein.

afgebroken en verplaatst
geschiedenis
De balkenzager het Zwarte Schaap werd vermoedelijk gebouwd in het jaar 1658. De windbrief voor de molen werd op 23 september 1659 uitgereikt aan Claes Jansz. Schaep. Enkele jaren daarvoor had Claes Schaep de paltrok “het Witte Schaap” laten bouwen. Toch was de molen vanaf de bouw niet direct het eigendom van Schaep.
Op 9 maart 1659 verkocht Claes Cornelisz. Haringh de molen aan zijn vader Cornelis Jansz. Haringh voor Fl.1400,-.
Enige tijd later, op 25 mei 1662, verkocht Cornelis Haringh het Zwarte Schaep aan 4 heren, waaronder Claes Jansz. Schaep. De verkoopprijs van de molen bedroeg Fl.970,-. Wat er precies gebeurd is blijft vooralsnog onduidelijk, nader onderzoek kan dit misschien oplossen.
Op 7 november 1699 werd de molen geveild, wat als volgt werd omschreven:”een wel ter neering staende Saegmole genaemt het Swarte Schaep (c.a.) staende over de Nieuwe vaert aent ent vant silver pat.” Voor het gehele complex werd toen de kapitale som van Fl.2655,- betaald.
Daarna wordt het stil met gegevens over deze molen. In 1742 stond het Zwarte Schaap op naam van Stoffel Claasz.
Op 6 juli 1834 raakte de molen, dan eigendom van Pieter Poel, in brand en werd hij totaal verwoest. Er volgde herbouw, welke volgens Willem Buys in precies tachtig dagen werd voltooid. De nieuwe molen bleef nog enkele tientallen jaren zagen in Zaandam. In 1872 werd de dan 38 jaar oude molen, afgebroken en verplaatst naar Leiden. Aldaar bleef het Zwarte Schaap, met behoudt van zijn naam, tot 1915 in bedrijf.

- “250 Zaanse molens” R. Couwenhoven 2001 blz. 37
- “Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 88

trivia
Balkenzager “het Zwarte Schaap”, paltrok, te Zaandam-West aan en bewesten de Vaart, ten zuiden van het Ankersmitplein. Bouwjaar 1834, in 1872 afgebroken en verplaatst naar Leiden.