Molen De David / De Koning David, Zaandam-West

De David / De Koning David

Ten noorden van de Stationsstraat ten westen van de Vaart, vlak bij de paltrok “de Reus”.

als wagenschotzager

geschiedenis
Dirck Reijersz ontving op 6 januari 1663 de verbandacte voor een wagenschotzager, waarin stond dat de rekenmeesters van Kennemerlant op 23 februari 1662 een windbrief aan Dirck hadden verstrekt. De onderbouwing dat dit deze molen betreft, is dat Dirck Reijersz in 1671 de windbrief kreeg van paltrok Salomon's Recht of Koning Salomon, en in 1685 bleek Dirck eigenaar van paltrok de Reus die vlakbij de David stond. Reijersz koos voor Bijbelse namen die verband met elkaar hielden.

De molen werd genoemd als belending bij de verkoop van een stuk sloot op 8 augustus 1712.

Reijer Dirksz. overleed in 1740, de twee zaagmolens kwamen toen in bezit van Cornelis Jansz. Dekker. Op 6 september van dat jaar werd bij de David een houtveiling georganiseerd door zijn erfgenamen. Cornelis Dekker verkocht de David in augustus 1741 aan Cornelis Wit, die de molen op zijn beurt op 17 augustus voor ƒ 220 verkocht aan molensloper Lourens Hooglander. Direct na de aankoop werd de molen gesloopt. Vooral voor de wagenschotzagers was er niet veel meer te verdienen in deze tijd. Een invoerverbod op gezaagd hout door de Engelsen was een van de redenen waarom de Zaanse wagenschotzagerij kopje onder ging.

Cornelis Dekker ging verder met “de Reus” die was ingericht als balkenzager. Op het erf van de David werd later de snuifmolen “de Jonge David” gebouwd.
Op 4 november 1765 sloot Cornelis Jansz. Dekker, die toen nog eigenaar was van het erf van de David, een contract af voor recht van overpad met Klaas Buijs, de eigenaar van de snuifmolen de Jonge David.

- “Duizend Zaanse Molens” P. Boorsma 1968 blz.120
- “de Zaende” 6e jaargang 1951 blz. 1-12
- “250 Zaanse molens” R. Couwenhoven 2001 blz. 30
- "1100 Zaanse Molens", Ron Couwenhoven 2015, blz. 21.

trivia
Wagenschotzager “de David” of “de Koning David”, paltrok, te Zaandam-West ten noorden van de Stationsstraat ten westen van de Vaart, vlak bij de paltrok “de Reus”. Bouwjaar onbekend, gesloopt in 1741.