Molen De Liefde / De Hamburg, Zaandam-West

Zaandam-West, Noord-Holland
v

korte karakteristiek

naam
De Liefde / De Hamburg
modeltype
Paltrokmolen
functie
zaagmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
06668 i
oude dbnr.
V3486
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Zaandam-West
plaatsaanduiding
Aan en ten zuiden van de Krabsloot, vermoedelijk iets ten oosten van de spoorlijn.
gemeente
Zaanstad, Noord-Holland
streek
Zaanstreek
geo positie
X: 115612, Y: 496009
N: 52.45043, O: 4.80781

constructie

modeltype
Paltrokmolen
krachtbron
wind
functie
inrichting
als wagenschotzager
plaats kruiwerk
onderkruier
kruiwerk
onderkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
gesloopt
geschiedenis
Voor de wagenschotzager de Liefde werd de windbrief op 2 juni 1676 uitgereikt aan Willem Adriaensz. Volger. Over de voorgeschiedenis van de molen is verder niet heel veel opgeschreven. In 1726 stond de Liefde nog steeds op naam van Willem Adriaensz. Volger. Of dit nu de bouwheer van de molen was, of een van zijn nazaten is niet geheel duidelijk. Wanneer dit wel de bouwer van de Liefde is geweest, heeft de man een respectabele leeftijd bereikt.
De familie Volger werkt naast de Liefde met meerdere zaagmolens. Al deze molens lagen bij elkaar in de buurt, het waren “de Zwarte Hengst”, “de Breeuwer”, “de Bark” en “de Witte Beer”. De laatste was een paltrok de andere drie waren bovenkruiers.
De molen blijft tot 1756 in bezit van de familie Volger. Op 23 maart van dat jaar werd uit de nalatenschap van Jan Willemsz. Volger een partij hout verkocht die bij de Liefde lag opgeslagen. De molen zelf kwam na het overlijden van Jan Volger in handen van Gerrit Waligsz. Koeter.
Op 2 augustus 1803 werd Jacobus Klooker, voor Fl.650,-, eigenaar van deze paltrok. Hij werkte tot zijn overlijden in 1826 met de molen. Zijn minderjarige kinderen lieten de Liefde op 11 januari 1827 veilen, de molen werd toen voor een bedrag van Fl.820,- gekocht door de firma Weduwe Arend de Vries & Zonen. Deze firma werkte toen met de naastgelegen oliemolen “de Krab”. Door hen werd de Liefde op 10 april 1827 voor Fl.150,- voor afbraak verkocht. Dit hield in dat deze firma graag het naastgelegen land aan hun bezit wilde toevoegen. Twee jaar later verkochten zij “de Krab” en het erf waar de Liefde op had gestaan. Dit stukje land bracht toen 60 gulden op.
Het is niet bekend hoe de molen aan zijn bijnaam “de Hamburg” kwam. De molen droeg deze bijnaam al in 1726. Misschien had Willem Volger een speciale band met deze Duitse stad, dit is waarschijnlijk niet meer te achterhalen.

Bronnen:
- “de Zaende” 2e jaargang 1947 blz. 336
- www.duizendzaansemolens.nl R. Couwenhoven
- “Duizend Zaanse Molens” P. Boorsma 1968 blz. 84
F. Rol.

aanvullingen

trivia
De aangeduide locatie op Google Maps is een (betrouwbare) benadering, de exacte locatie van het oude molenerf is niet meer terug te vinden.