Molen De Vergulde Valk, Zaandam-West

De Vergulde Valk

Ten westen van het Rustenburg, juiste standplaats onbekend.

als wagenschotzager

geschiedenis
Ook van de Vergulde Valk zijn niet veel gegevens voorhanden. De molen wordt voor het eerst genoemd op 12 april 1759 bij een veiling. Op die dag presenteren “de Diakenen en de buijtevaders van de Vereenigde Doopsgezinde Gemeente, een wageschotzagers moolen genaamd de Vergulde Valk, tot West Zaandam in ’t Veld.” De molen werd toen gekocht door Anne Jansz. Hof voor het schamele bedrag van Fl.415,-.
Ron Couwenhoven meldt dat de veiling gebeurde namens de kinderen van het overleden echtpaar Claas Michielsz. en Baafje Teeuwis uit Westzaandam.
Het zou wel eens kunnen zijn dat de Claas Michielsz. die in 1726 eigenaar was van de wagenschotzager “de Blauwe Valk”, dezelfde Michielsz. is als hierboven genoemd en het zou dus zo maar kunnen dat “de Blauwe Valk” en de Vergulde Valk één en dezelfde molen waren.
Alhoewel de prijs die Anne Hof voor de Vergulde Valk betaalde erop zou wijzen dat de molen binnen niet al te lange tijd gesloopt zou worden, bleef de Vergulde Valk toch in bedrijf.
Op 22 september 1805 werd de Vergulde Valk genoemd als belending bij de veiling van een woonhuis op het Rustenburgerpad. Hierna wordt er niets meer van de molen vernomen. In welk jaar hij precies verdwijnt is onbekend.

- “Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 90

trivia
De aangeduide locatie op Google Maps is een (minder betrouwbare) benadering, de exacte locatie van het oude molenerf is niet meer terug te vinden.