Molen De Blauwe Valk, Zaandam-West

De Blauwe Valk

aan de Heerenwatering, in de omgeving van het voormalige station van Zaandam

als wagenschotzager

geschiedenis
Over de Blauwe Valk zijn maar weinig gegevens bekend. De eerste vermelding is van 13 maart 1692, toen de molen werd verkocht. De molen werd tijdens deze transactie in vier parten verdeeld. Op 1 januari 1703 werd de molen opgenomen in een assurantiecontract ten name van Michiel Jansz. Bogart. Michiel Bogart was eigenaar van twee aandelen in de Blauwe Valk.

De molen wordt genoemd in een boedelscheiding van 17 december 1724, vermoedelijk die van Michiel Bogart.

De Blauwe Valk werd ook aangetroffen in 1726, hij staat op een lijst die werd opgesteld door drie schaatsers. Tijdens hun schaatstocht noteerden zij van iedere molen die zij passeerden, de naam, functie en eigenaar. De wagenschotzager de Blauwe Valk was toen het bezit van Claas Michielsz., dit was ongetwijfeld de zoon van Michiel Bogart.

Op 26 februari 1731 werd de molen op naam van Claes Michielsz Bogart overgeschreven in het nieuwe verpondingsregister van Westzaandam. Hierna wordt er niets meer van de molen vernomen, vermoedelijk werd hij kort hierna gesloopt of verplaatst naar elders.

- “250 Zaanse molens” R. Couwenhoven 2001 blz. 39
- “Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 90