Molen De Oude Kleine Oranjeboom, Zaandam-West

De Oude Kleine Oranjeboom

Ten westen van de spoorlijn, in het verlengde van de Gedempte Gracht.

als wagenschotzager

geschiedenis
De gegevens over de paltrok de Oude Kleine Oranjeboom zijn zeer summier en onvolledig. Nader onderzoek naar deze molen kan misschien wat meer opheldering brengen.
Volgens Ron Couwenhoven wordt de molen voor het eerst genoemd op 6 augustus 1705, bij een verkoping. De molen komt dan voor Fl.130,- in bezit van Roelof Engelsz. Hij kocht de molen van Dirk Claasz. Heereman.
Op 12 januari 1730 verkocht Engelsz. de molen weer, dit werd als volgt omschreven:”een weldoortimmerde wagenschot sagersmolen genaemt de oude kleine oranjeboom, int jaer 1715 nieuw aengehaelt”. Dit laatste zou erop duiden dat de molen in 1715 werd gebouwd. Dit klopt echter niet met de feiten van Couwenhoven. Vermoedelijk heeft er in dat jaar een grote verbouwing plaatsgevonden aan de molen. Na 1730 wordt de molen niet meer aangetroffen in de boeken.
Pieter Boorsma noemde als sloopjaar van de Oude Kleine Oranjeboom het jaar 1886. Dit jaartal is echter onjuist.
De molen komt op kadasterkaarten uit de 19e eeuw niet meer voor en ook op de kaart van Monsieur uit 1819 is hij niet meer present. Hoe Boorsma aan dit jaar komt is niet duidelijk. Het kan zijn dat Boorsma een schrijffout heeft gemaakt en dat de molen in 1786 is verdwenen in plaats van 1886. Voorlopig valt niet te zeggen wanneer deze Oranjeboom verdween.

- “250 Zaanse molens” R. Couwenhoven 2001 blz. 36
F. Rol

trivia
Wagenschotzager “de Oude Kleine Oranjeboom”, paltrok, te Zaandam-West ten westen van de spoorlijn, in het verlengde van de Gedempte Gracht. Bouw- en sloopjaar zijn niet bekend.