Molen De Oude Haas, Zaandam-West

De Oude Haas

Ten westen van het voormalige station Zaandam.

als wagenschotzager

geschiedenis
Op 7 mei 1716 verkocht Trijntje Stoffels, weduwe van wijlen Jacob Schoen, houtzagersmolen De Haas aan Cornelis Janszoon Croeger en Pieter Pieterszoon Haen (ook Rot geheten) voor 750 gulden.
Als locatie wordt gegeven: "Westsaendam belent ten suijden de kinderen van Cls. Oosterhooren en ten noorden Jacobus & Pieter Harp."

Bron: Westzaan, ORA 1595, folio 230, 7 mei 1716.
Gert Rot, 27 nov. 2011.

Het bouwjaar van de Oude Haas is niet achterhaald. De molen komt voor op 23 november 1719, toen er een half part in de molen werd verkocht. In 1726 stond de Oude Haas op naam van Piet Rot, die ook houtzager was met de kort bij gelegen bovenkruier “de Zes Gebroeders”. In 1728 werd de molen verzekerd tegen brand bij een assurantiecontract. Hierna wordt het stil rond de molen.
Op 9 januari 1777 werd de Oude Haas geveild. Er werd toen geen bod op de molen gedaan. Een aantekening in de veilingboeken luidde: "geen geld waard". Hoogstwaarschijnlijk had de molen vele jaren stilgestaan en verkeerde hij in een verwaarloosde staat. Kort na de veiling werd hij gesloopt.

- “250 Zaanse molens” R. Couwenhoven 2001 blz. 33
- “Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 79

trivia
Wagenschotzager “de Oude Haas”, paltrok, te Zaandam-West ten westen van het voormalige station Zaandam. Bouwjaar onbekend, gesloopt in 1777.