Molen De Gerechtigheid (2e), Zaandam-West

Zaandam-West, Noord-Holland
v

korte karakteristiek

naam
De Gerechtigheid (2e)
modeltype
Paltrokmolen
functie
zaagmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
06667 o
oude dbnr.
V3406
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Zaandam-West
plaatsaanduiding
aan en beoosten de Zuiderwatering, ten zuiden van de Petsloot
gemeente
Zaanstad, Noord-Holland
streek
Zaanstreek
geo positie
X: 115294, Y: 494894
N: 52.44039, O: 4.80326

constructie

modeltype
Paltrokmolen
krachtbron
wind
functie
inrichting
als wagenschotzager
plaats kruiwerk
onderkruier
kruiwerk
onderkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
gesloopt
geschiedenis
Het bouwjaar van de Gerechtigheid blijft totnogtoe in het duister liggen. De molen werd voor het eerst genoemd op 22 januari 1705 wanneer de molen te koop wordt aangeboden op een veiling, dit werd als volgt omschreven:”een eijcke saegmolentje genaemt de geregtigheijt, staende op de Suijderwateringh”. Er werd een bod van Fl.85,- uitgebracht, maar dit was niet voldoende om de molen in andere handen over te laten gaan. Dit overigens zeer lage bod kan drie dingen betekenen. Er is een schrijffout gemaakt door Boorsma of de Veilingmeester, of deze paltrok verkeerde in zeer slechte staat. Ook kan het zijn dat de molen van zeer bescheiden formaat was, iets als “de Kleine Poort” in Koog aan de Zaan of “de Ouwerkerk” in Amsterdam. Pieter Boorsma vermoedt dat de molen werd afgebroken en vervangen door een groter exemplaar. Mogelijk kan nader onderzoek meer duidelijkheid verschaffen.
Op 5 juni 1723 wordt de Gerechtigheid door eigenaar Jan Claasz Hil en Stoffel Jansz tegen brand verzekerd. De verzekerde waarde van de molen bedroeg Fl.1200,-. Een jaar later werkte Cornelis Claesz. Groot met de molen, die in 1733 wordt opgevolgd door zijn twee zoons.
Op 3 oktober 1748 werd de Gerechtigheid nogmaals geveild. Aan deze veiling was de volgende voorwaarde verbonden, dat de molen “sal van het molenland moeten afgaan”. Dit hield in dat de molen op een gehuurd erf stond. De molen werd in dat jaar gesloopt.

Bronnen:
- “Duizend Zaanse Molens” P. Boorsma 1968 blz. 78-79
- www.duizendzaansemolens.nl R. Couwenhoven
F. Rol.

aanvullingen

trivia
Wagenschotzager “de Gerechtigheid”, paltrok, te Zaandam-West aan en beoosten de Zuiderwatering, ten zuiden van de Petsloot. Bouwjaar onbekend, gesloopt in 1748.