Molen De Roode Hoorn, Zaandam-West

De Roode Hoorn

Op het einde van het Blauwe Arendspad, ten westen van de spoorlijn.

als wagenschotzager

geschiedenis
Er is maar weinig bekend over de wagenschotzager de Roode Hoorn. De molen werd voor het eerst in een brandcontract genoemd in het jaar 1683. De Roode Hoorn was in 1726 het eigendom van Jan Jansz. Potas.
Op 31 januari 1731 kocht Jan Thijsz. Nierop de molen van Jan Willemsz. Roos voor een bedrag van Fl.700,-.
Een en ander werd als volgt beschreven:”een wagenschotsagers molen c.a. genaemt de Roohoorn staende ende gelegen in de Molenbuurt, op 't ent van ’t Backerspatt”. Het Bakkerspad is de vroegere benaming van het Blauwe Arendspad.
Na deze verkoop komt de molen niet meer voor. Vermoedelijk liet Jan Nierop de Roode Hoorn kort na de aankoop slopen. Op 29 januari 1750 verkocht Jan Nierop het erf van de gesloopte molen aan de Koger Jan Bastiaansz. voor Fl.33,00. Jan Bastiaansz. bouwde een jaar later een snuifmolen op het erf die de naam van de oude paltrok kreeg.

- “250 Zaanse molens” R. Couwenhoven 2001 blz. 51
F. Rol

trivia
Wagenschotzager “de Roode Hoorn”, paltrok, te Zaandam-West op het einde van het Blauwe Arendspad, ten westen van de spoorlijn. Bouw- en sloopjaar onbekend.