Molen De Eikenboom, later Jan en Geertrui, Zaandam-West

De Eikenboom, later Jan en Geertrui

Aan het einde van de Parkstraat beoosten de Zuiderwatering, ten zuiden van de Czaarsloot.

als wagenschotzager

geschiedenis
De wagenschotzager de Eikenboom werd gebouwd in het jaar 1716. De windbrief van de molen werd op 30 september van dat jaar uitgereikt aan Jacob Jochemsz. van der Werff. In 1726 was hij nog steeds eigenaar van de molen.

Verder is er over deze molen niet veel opgeschreven.

Op 24 juni 1777 werd de molen geveild. Hij kwam toen in bezit van de Rotterdammer Cornelis van Vollenhoven, die de naam van de molen veranderde in “Jan en Geertrui”.

Op 1 april 1802 werd de molen nogmaals geveild, maar men vond toen geen koper, het hoogste bod was slechts ƒ 100. Vermoedelijk verkeerde de molen gezien dit bod in een vrij slechte conditie. De molen zal kort hierna gesloopt zijn.

Bron:
“Duizend Zaanse Molens” P. Boorsma 1968 blz. 78
F. Rol

Op 4 mei 1802 verkocht Van Vollenhoven De Tarweakker en De Eikenboom aan Eske Breeuwer. Dit was de eigenaar van de veer- en lattenzager De Hoop aan het Otterspad, waar hij ook een tijd lang met de paltrok De Liefde actief was geweest in de houtzagerij. De Liefde was begin 1802 afgebroken, nadat Breeuwer hem op 5 mei 1801 voor slechts 400 gulden had verkocht aan Dirk Ale & Comp.

Een jaar later ontfermde Breeuwer zich dus over de twee molens van Van Vollenhoven, waarvoor hij slechts 1400 gulden behoefde te betalen. De Eikenboom verdween daarna uit de stukken. Hij zal dus kort daarop gesloopt zijn. Breeuwer kocht De Eikenboom ongetwijfeld om zo in bezit van het erf en de schuren te komen. De prijs van 1400 gulden duidt er op dat de molens eigenlijk niets meer waard waren, maar De Tarweakker bleef op zijn ringmuur staan. De 'sloopprijzen' waren een gevolg van de zeer slechte economische toestand onder druk van de Franse overheersing van Europa aan het begin van de negentiende eeuw.

Bron: Gem. Archief Zaanstad Oud-rechterlijk Archief Banne Westzaan transportregisters 1608-209.
Ron Couwenhoven, 27 april 2018.

trivia
Wagenschotzager “de Eikenboom”, later “Jan en Geertrui” genaamd, paltrok, te Zaandam-West aan het einde van de Parkstraat beoosten de Zuiderwatering, ten zuiden van de Czaarsloot. Bouwjaar 1716, gesloopt in 1802.