Molen De Twee Gebroeders, Zaandam-West

De Twee Gebroeders

Aan en ten zuiden van de Papenpadsloot, iets ten westen van de spoorlijn.

als wagenschotzager

geschiedenis
De windbrief voor deze molen werd op 25 mei 1718 aan Claas Baartsz. uitgereikt. In 1726 stond de molen op naam van Jan Haring. In 1734 werd de molen verkocht voor Fl.2530,-, aan wie vermeldt Boorsma niet. Verder zijn er over deze molen niet veel gegevens opgeschreven. De laatste eigenaar van de Twee Gebroeders was de Zaandammer Jan Jansz. Potas de Jonge. Deze Jan Potas was koopman en houtzager van beroep, naast de Twee Gebroeders was hij eigenaar van de paltrokken “de Blauwe Arend” en “de Grauwe Nachtegaal”. Jan Potas de Jonge stierf op 22 oktober 1773. De Twee Gebroeders was toen reeds voor Fl.337,- verkocht aan Aldert Jansz. Piet, die de molen had laten slopen.

Willem Buijs schrijft over deze molen het volgende is zijn boekje uit 1918.
“Gebroeders – de Twee. Paltr. Westzij. Papenpad. Windbr. voor Claas Baartzn 24 maart 1719. Op de windbr. stond o.a. deze naamopgave

‘Twee Gebroers, dat is mijn naam, Gekroonde Haring, is mijn faam.’

W. Winder noemt de eigenaar jan Haring 1726.”

Mogelijk waren Claas Baartsz. en Jan Haring familie of zelfs broers van elkaar.

- “De Windmolens aan de Zaanstreek” W. Buijs Pzn. 1918 blz. 46
- “250 Zaanse molens” R. Couwenhoven 2001 blz. 32-33
F.Rol.

trivia
Wagenschotzager “de Twee Gebroeders”, paltrok, te Zaandam-West aan en ten zuiden van de Papenpadsloot, iets ten westen van de spoorlijn. Bouwjaar 1718, gesloopt in 1773.