Molen De Roode Molen of De Rood, Zaandam-West

Zaandam-West, Noord-Holland
v

korte karakteristiek

naam
De Roode Molen of De Rood
modeltype
Paltrokmolen
functie
zaagmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
06665 x
oude dbnr.
V3502
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Zaandam-West
plaatsaanduiding
Aan de Hogendijk, oostelijk en in de buurt van de Gouw, op de grens van Westzaandam en Westzaan.
gemeente
Zaanstad, Noord-Holland
streek
Zaanstreek
geo positie
X: 114766, Y: 493920
N: 52.43160, O: 4.79561

constructie

modeltype
Paltrokmolen
krachtbron
wind
functie
inrichting
De molen was ingericht als wagenschotzager.
plaats kruiwerk
onderkruier
kruiwerk
onderkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
gesloopt
geschiedenis
Wanneer de Roode Molen werd gebouwd in nimmer achterhaald. Hij werd voor het eerst aangetroffen op 28 september 1690, op die dag verkocht Klaas Pietersz. Dekker de helft van de molen aan de Zaandammer Cornelis Jacobsz. Bes. Cornelis Bes betaalde voor dit aandeel in de molen een bedrag van Fl.687:10:-.
In het jaar 1704 verkocht Cornelis Bes de Roode Molen aan Dirk Pietersz. Kaat. Op 31 juli van dat jaar verkocht hij aan deze Kaat ook diverse molengoederen zoals zeilen, zagen en touwwerk. Dirk Kaat was loonzager van beroep, wat inhield dat hij in opdracht van zijn klanten diverse partijen hout voor hen verwerkte.
Dirk Kaat bleef vrij lang houtzager met deze molen. Op 28 juli 1731 liet Kaat de Roode Molen tegen brand verzekeren in een assurantiecontract.
In 1748 of 1749 stierf Dirk Kaat en werd de molen verkocht. In zijn boedelscheiding was o.a. het volgende opgenomen: “hout hij de molen de Root van Dirk Kaat”. Wie na de dood van Dirk Kaat de molen in eigendom kreeg is onbekend.
In het jaar 1795 kwam de Roode Molen in bezit van Leendert IJsbergen, hij liet de molen op 11 januari 1798 veilen. Het volgende werd toen te koop aangeboden: “Een houtzagersmolen zijnde een palsrok, genaamd de Roode Molen, c.a. te Westzaandam, aan de Hoogendijk”. Niemand deed een bod en daarmee was het lot van de molen bezegeld. De Roode Molen die de slechte economische tijd halverwege de achttiende eeuw had overleefd, sneuvelde in het einde van deze eeuw. De molen werd vermoedelijk kort daarna uit de hand verkocht en gesloopt. Op 2 oktober 1798 werd het schuitenhuis van de Roode Molen verkocht, zeer waarschijnlijk was de molen toen al verdwenen.
(meer info op www.duizendzaansemolens.nl)


Bronnen:
“250 Zaanse molens” R.Couwenhoven 2001 blz. 37
“Duizend Zaanse Molens” P.Boorsma 1968 blz. 87
www.duizendzaansemolens.nl R.Couwenhoven
“de Zaende” 2e jaargang 1947 blz. 317

aanvullingen

trivia
De aangeduide locatie op Google Maps is een (betrouwbare) benadering, de exacte locatie van het oude molenerf is niet meer terug te vinden.