Molen De Grasmaaier, Zaandam-West

De Grasmaaier

In de buurt en ten oosten van de Gouw aan de Hogendijk.

als wagenschotzager

geschiedenis
Het bouwjaar van de wagenschotzager de Grasmaaier is niet bekend. De molen komt voor het eerst voor in het testament van de weduwe Simon Hendriksz Meij, dat op 17 juni 1717 werd opgesteld. Na haar overlijden kwam de molen in het bezit van Jan Simonsz. Meij, die hem op 28 juli 1731 liet verzekeren tegen brand. Dit brandcontract werd op die dag opgericht door de eigenaren van de zaagmolens aan de Hogendijk in Westzaandam en het dorp Westzaan.
De Grasmaaier bleef tot het einde van zijn bestaan in bezit van de familie Meij. De laatste eigenaar van de molen was Simon Jansz. Meij. Hij liet de molen in 1756 slopen.
In het midden van de achttiende eeuw ging het zeer slecht met de houtzagerij in de Zaanstreek. Doordat de Engelsen omstreeks 1740 zeer hoge invoerrechten gingen berekenen voor bewerkt hout, was het niet meer lonend om gezaagd hout naar Engeland te exporteren. Verder ging het slecht met de Zaanse scheepsbouwerij. Toen 12 jaar later ook nog eens een invoerverbod van gezaagd hout naar de Zuidelijke Nederlanden werd aangekondigd, betekende dit de doodsklap voor de wagenschotzagerij. Binnen een tijdsbestek van 30 jaar verdwenen er meer dan 100 houtzaagmolens uit de Zaanstreek, ook voor de Grasmaaier viel toen het doek.