Molen De Gerechtigheid, Zaandam-West

De Gerechtigheid
verfmolen, pelmolen

ten westen van de Zuidwatering ter hoogte van de Petsloot

geschiedenis
De Gerechtigheid werd gebouwd in het jaar 1670. De windbrief voor de verfmolen werd op 27 november van dat jaar verleend aan Barent van Grol.

De Gerechtigheid werd als pelmolen op 3 februari 1686 tegen brand verzekerd door Pieter Sijbrantsz. Stickel, die:"als vooght over de weduwe van Barent Barentse Grol toetrad met de peldegarstmoole genaemt de Gerechtigheijt".

Uit het register van de windpachten van de Ambachtsheerlijkheid Westzaanen van 1 januari 1729 blijkt dat de molen geheel vernieuwd werd.
De molen wordt in het verpondingsregister van 1740 nog genoemd, hij stond toen op naam van de kinderen van Cornelis Groot.

- "Duizend Zaanse molens" P. Boorsma 1968 blz. 101-102
- "1100 Zaanse Molens", Ron Couwenhoven 2015, blz. 73.

Op 22 januari 1689 liet Grietje Claes, weduwe van Cornelis Hendricksz schoenmaecker op Saerdam de molen openbaar verkopen. De molen werd beschreven als "een pelmolen genaempt de Gereghtigheijt staende op West Saerdam met een stuckje lant daer de molen op staet groot volgens het maetboek 168 roeden." De molen inclusief inventaris werd voor ƒ 2350 verkocht aan Claes Claesse Stoffels.
Bron: Gemeentearchief Zaanstad, NL-ZdGAZ_OA-0008_1689_0100.
Arno Bruitsman, 1 feb. 2022.