Molen Het Chocolaadje / De Socolaat, Zaandam-West

Het Chocolaadje / De Socolaat
tabakstamper, snuifmolen

aan de Watering wz., aan de Papenpadsloot zz.

geschiedenis
Het bouwjaar van het Chocolaadje is nog niet gevonden, in ieder geval bestond de molen in 1727. De naam van de molen wijst erop dat de molen werd gebouwd als cacaomolen, bewijs hiervoor is echter nog niet gevonden.

In een acte uit 1738 wordt de molen genoemd als "d'Socolaadmolen".

Op 19 maart 1767 verkocht Jan Bleeker de molen voor ƒ 700 aan Hendrik de Graaf. Het bedrag dat jaarlijks aan windpacht moest worden betaald bedroeg ƒ 4, waaruit blijkt dat de Socolaat tot de grotere snuifmolens behoorde.

Op 10 juli 1792 verkocht Hendrik de Graaf het Chocolaadje voor ƒ 545 aan Jan de Graaf: "een toebacqstamper en snuijfmoolen genaemt de chocolaat-molen c.a., te West-Zaandam, aan en bewesten de Watering, belent ten Noorden de Paapeveersloot." De molen werd zeer waarschijnlijk niet lang na deze verkoop gesloopt.

In 1822 werd het erf van de "geamoveerde molen de Chocolaat met het daar aan behorende land, groot 475 roeden Hondschbossche maat" geveild.

- "Duizend Zaanse molens" P. Boorsma 1968 blz. 107-108
- "Zaanse windmolens" P. Boorsma 1939 blz. 30
- "1100 Zaanse Molens", Ron Couwenhoven 2015, blz. 86.

trivia
Snuifmolen en tabakstamper "het Chocolaadje" of "de Socolaat", achtkante bovenkruier met schuren, te Zaandam west aan en bewesten de Watering, aan en ten zuiden van de Papenpadsloot. Bouw- en sloopjaar onbekend.