Molen De Oude Bouwman, Zaandam-West

De Oude Bouwman

W van de Zuiderwatering, juiste standplaats onbekend

als wagenschotzager

geplaatst
geschiedenis
Op 1 mei 1728 verkocht Jan Kist De Bouwman aan de Papenpadsloot (zie Afkomstig van) aan Claas Dirksz de Jongh. Met de aankoop van de molen verplichtte de Jongh zich om de molen binnen twee maanden van het erf te halen. De Oude Bouwman werd afgebroken en naar een erf, dat ongeveer 2 km zuidwestelijker lag, verplaatst, aan de Zuiderwatering, diep in het Westzijderveld. Hij werd hernoemd in De Oude Bouwman.

Nadat de molen daar gereed was, verkocht de Jongh De Oude Bouwman op 28 juli 1729 voor ƒ 2000 aan Joris Jacobsz. Joor.

Op 15 oktober 1745 werd De Oude Bouwman voor ƒ 300 gekocht door molensloper Lourens Hooglander. Direct hierna werd de molen gesloopt. Op 26 februari 1746 werd De Oude Bouwman als 'afgebroken' geregistreerd in het windpachtregister, Joor was toen nog steeds eigenaar.

- “Duizend Zaanse Molens” P. Boorsma 1968 blz. 75-75
- “250 Zaanse molens” R. Couwenhoven 2001 blz. 30